Училищна Телерик Академия ще обучи безплатно по ИТ ученици от цялата страна

Ученици от 3-12 клас ще се обучават безплатно по ИТ и дигитални технологии 
(снимка: Училищна Телерик Академия)

Училищна Телерик Академия обяви нов прием за безплатни обучения по ИТ в школите си през учебната 2023/2024 година. Над 2000 деца и младежи от 3-12 клас ще могат да се обучават по програмиране и дигитални технологии в 100 школи в 40 населени места.

Инициативата е отворена към всеки ученик, дори без предварителни познания в областта на технологиите. Кандидатстването е онлайн през сайта на Училищна Телерик Академия до 5-ти октомври. Обученията ще се провеждат в рамките на учебната година, с продължителност 72 часа.

„От 2017 г. насам в Училищна Телерик Академия открихме 630 школи, достигнахме до 50 населени места и приехме над 14 000 ученици! През тези години научихме, че учениците имат различни интереси в сферата на технологиите и учителите имат нужда от съвременни учебни материали”, сподели Петър Шарков, изпълнителен директор на Училищна Телерик Академия.

Училищата, от своя страна, се стремят да осигуряват допълнителни занимания, с които да ангажират и засилят интереса на учениците. „Именно затова с екипа започнахме интегриране на програми в училищата в страната. Докато постигне мащаб с новия модел, Академията ще открие 100 безплатни школи през учебната 2023-2024 година”, допълни Шарков.

Обученията са отворени към всеки ученик, дори без предварителни познания в технологиите
(снимка: Училищна Телерик Академия)

Програмите се реализират с подкрепата нa индивидуални и корпоративни дарители, както и в партньорство с общини, училища, местни институции и неправителствени организации. Те ще се провеждат безплатно в 40 населени места в страната.

Процесът на кандидатстване включва попълване на форма, както и приемен тест, който трябва да бъде решен до 5-ти октомври. Програмите са разпределени по възрастови групи:

Учениците в 3-4 клас могат да вземат участие в школи по „Дигитални науки“. В тях децата ще подобрят дигиталните си умения и ще се запознаят със света на технологиите.

Обученията за 5-7 клас развиват ключови дигитални умения, а учениците могат да избират между 4 програми – „Дигитални науки“, „Разработка на игри“, „Алгоритмично програмиране“ и „Уеб програмиране“.

Обученията за 8-11 клас подпомагат кариерната ориентация на учениците и тяхната последваща професионална реализация, чрез практическа насоченост и модерна програма. Те могат да участват в една от три програми – „Дигитални науки“, „Разработка на игри“ и „Уеб програмиране“.

Обученията за 12 клас ще се провеждат в онлайн формат и ученици от цялата страна могат да кандидатстват за една от двете програми – „Разработка на игри“ и „Уеб програмиране“.

Коментари по темата: „Училищна Телерик Академия ще обучи безплатно по ИТ ученици от цялата страна”

добавете коментар...

  1. Илиев

    Това е похвално за Акаденията ТЕЛЕРИК!

  2. D

    Похвална инициатива. Браво.

Коментар