Бош финансира две ИТ школи за ученици в Банско

ИТ школата в Банско ще предложи обучения по „Дигитални науки” и „Разработка на игри”
(снимка: Училищна Телерик Академия)

За трета поредна година Бош Инженеринг Център София подкрепя ИТ школата в град Банско в рамките на партньорство с Училищна Телерик Академия. ИТ школата подготвя ученици от всички възрасти за дигиталното бъдеще и изгражда следващите поколения програмисти и дигитални лидери, съобщиха от компанията.

След успешното провеждане на обучения през учебната 2022/2023 и 2023/2024 година, Инженеринговият Център на Бош разширява партньорството с още една ИТ школа за деца в града.

В рамките на учебната 2024/2025 година инициативата ще предложи две безплатни обучителни програми: „Дигитални науки” за ученици от 3-ти и 4-ти клас и „Разработка на игри” за ученици от 8-ми до 11-ти клас. Школите в град Банско се реализират в сътрудничество с Професионалната гимназия по електроника и енергетика в града.

Обученията се реализират с дарение от Бош Инженеринг Център София, което осигурява финансирането на програмите и тяхното успешно провеждане през учебната година. Освен финансовата подкрепа, Бош Инженеринг Център активно участва и в подготовката и реализацията на проекта.

Програмата „Дигитални науки”, която ще се проведе за трети път, е предназначена за ученици от начална степен и цели да ги запознае с основите на дигиталните технологии и научните принципи зад тях. В рамките на 72 часа учениците от 3-ти и 4-ти клас, записани в програмата, ще се запознаят с теми като: „Основи на визуалното (блоково) програмиране на Scratch и micro:bit”; „Безопасна, ефективна и отговорна работа в дигиталната среда”; „Технологиите, които ще променят света”; „Професиите на бъдещето и уменията на 21 век”.

Програмата „Разработка на игри” е насочена към по-големите ученици, като им предоставя възможност да навлязат в света на програмирането чрез създаване на собствени игри. Приетите в нея ще придобият знания по HTML, CSS и JavaScript, като същевременно ще се научат да създават графични изображения и анимация и да разработват сами концепции на игри с phaser.jsс.

Кандидатстването за двете програми се извършва онлайн през сайта на „Училищна Телерик Академия” и включва попълване на електронна форма и приемен тест. Всички желаещи да се запишат за безплатните школи трябва да попълнят и изпратят необходимите формуляри и решени тестове до 5 октомври. Часовете ще  започнат през октомври 2024 г.

Коментар