Архивиране по време на отпуск – бекъп на външен SSD

Външните SSD дискове са важен аксесоар в съвременния дигитален свят
(снимка: CC0 Public Domain)

По време на отпуск повечето от нас пътуват до нови места и колекционират спомени. В дигиталната ера съхраняваме тези спомени в паметта на нашите устройства и създаваме безброй колекции от снимки и видеоматериали. Представете си обаче, че се връщате у дома от мечтаното си пътуване и научавате, че сте изгубили всички снимки…

Това е плашеща, но за съжаление доста възможна ситуация, за която ще научите вече когато е прекалено късно. Затова е добра идея да се предпазите чрез архивиране на всички важни данни. Външният SSD диск е един от най-добрите начини да направите това.

Сигурност на данните в сурови среди

По време на пътувания нашите устройства са изложени на различни опасности: те могат да бъдат откраднати, изпуснати, намокрени или изгубени. Съхранението на всички важни за вас файлове като снимки, видео или сканирани лични документи и сметки само в лаптопа или вградената памет на смартфона носи риск, за който често се замисляме само когато вече е късно.

Добра идея е да се купи специално подсилено устройство, ако планирате пътуване в екстремни условия. Добър пример за такова устройство е дискът T7 Shield на Samsung. Той работи добре в екстремни условия, тъй като корпусът му е устойчив на удар, падане от до 3 метра, прах и вода (степен на защита IP65).

Скорост и компактност

За тези, които не следят най-новите технологии, външният SSD диск може да се стори голям и неудобен. Това обаче е далеч от истината. Дискът T9 с капацитет до 4 TB е с размер на кредитна карта (88×68 мм), лесно се побира в джоба и не причинява неудобства.

С това малко устройство ще сте спокойни по време на цялата си почивка. Случва се устройство да бъде атакувано от нежелан софтуер просто защото се е свързало с Wi-Fi мрежата на хотел или летище. Затова е важно да сте подготвени и да държите нужните средства под ръка.

Инвестиция в поверителността

Външните дискове също така са подходящи за съхранение на чувствителна и поверителна информация, която не искате да съхранявате в устройството си или в облак. Трябва обаче да сте сигурни, че устройството ви отговаря на нуждите ви за защита на данните.

Външните дискове са подходящи за съхранение на чувствителна информация
(снимка: CC0 Public Domain)

Споменатите дискове са снабдени с хардуерно криптиране 256-bit AES, което ви позволява да ги защитите с парола. Това означава, че данните ви няма да попаднат в чужди ръце, което прави диска идеален избор както за отпуск, така и за бизнес пътувания.

Страх лозе пази

Когато увековечавате пътуванията си в снимки и видеоклипове, е важно да защитите данните си, за да не ги изгубите. Външните SSD дискове са ключово решение в епоха, в която животът ни е все по-тясно свързан с технологиите. Те ни осигуряват сигурност, компактност и защита срещу различни заплахи.

Освен за съхранение на снимки, те могат да се използват и за съхранение на сканирани документи, сметки и фактури, които могат да са нужни при подаване на иск. Тези дискове са съществен аксесоар в съвременния дигитален свят, тъй като осигуряват удобен достъп до съхранени файлове, както и допълнително ниво на защита.

Коментар