Huawei ще подпомага обучението на безработни по ИКТ у нас

Придобиването на цифрови умения дава повече алтернативи в бъдещия пазар на труда
(снимка: CC0 Public Domain)

Меморандум за сътрудничество в областта на обучението на безработни лица по информационни и комуникационни технологии (ИКТ) и подпомагане на развитието на работната сила в ИКТ индустрията подписаха министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, ректорът на Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП) проф. Миглена Темелкова и генералният мениджър на Хуауей Технолоджис България – Тери Ли.

Документът предвижда трите страни да обменят опит и добри практики в сферата чрез организиране на онлайн курсове и обучения по ИКТ, които се провеждат във ВУТП съвместно с Хуауей Технолоджис България, съобщиха от МТСП.

„За нашия екип е важно да подкрепим търсещите работа чрез структурите на МТСП, като инвестираме в това да им предоставим нови възможности за обучения и развитие”, каза министър Шалапатова.

По нейните думи, подписването на меморандума ще бъде още една възможност за повишаване на нивото на дигитални компетенции у нас, което ще подпомогне процеса на преминаването през дигиталния преход.

“Приемаме този меморандум като социална кауза към обществото”, заяви проф. Темелкова.

Възможността на хората да придобият цифрови умения ще им даде повече алтернативи на бъдещия пазар на труда, подчерта Тери Ли.

“Стратегическото партньорство между правителството, бизнеса и академичните среди има за цел разработване и прилагане на всеобхватни програми, които ще насърчат дигиталната грамотност, ще повишат уменията и ще създадат по-приобщаващо общество”, заяви мениджърът на Хуауей Технолоджис България.

Коментари по темата: „Huawei ще подпомага обучението на безработни по ИКТ у нас”

добавете коментар...

  1. дърт безработен инженер

    след висшето образуавние в султаната на ердоган присъствах в какви ли не курсове от държавни, частни и съвместни организации които раздаваха в твърт лист, някакъв си сертификат за участия, за всеки регистриран, от която не получих никаква полза, а само загуба на време и излишни разочарования.
    поне тия да дават някаква гаранция аз най-успешните.

  2. Помака

    Данчо толкова си прост, като балскадни амуджа на къра честно.

  3. Йордан

    Скоро време повечето безработни ще идват именно от ИТ бранша. Фирмите масово съкращават програмисти. Какъв е смисълът такива хора да се обучават по информационни и комуникационни технологии? Те не ги ли знаят тези неща?

    И не е ли по-добре да се инвестира в образования в сферата на строителството? В момента там има сериозен недостиг на квалифициран персонал, а хората, които могат да правят ремонти, винаги ще са добре ценени и съответно добре заплатени.

Коментар