5G мрежите не сбъдват обещаните технологични чудеса

Вместо във фантастични сценарии, мобилните мрежи от пето поколение се използват по същия начин като техните предшественици (снимка: CC0 Public Domain)

В продължение на години безжичните оператори в САЩ казваха на потребителите, че 5G мрежите ще променят всичко. На практика обаче внедряването им доведе до колосални разходи, а технологиите, които се възползват от тези мрежи, не получиха широко разпространение.

5G технологиите присъстваха на почти всеки щанд по време на изложението CES 2021 в Лас Вегас. Мобилните мрежи на бъдещето се свързваха с автономни превозни средства, дистанционна хирургия и добавена реалност. Потребителите бяха накарани да вярват, че ниската латентност и високият капацитет на тези мрежи ще променят всичко.

Огромни инвестиции за несбъднати очаквания

Американските оператори Verizon и AT&T платиха огромни суми за 5G честотни ленти, а T-Mobile погълна изцяло един от своите конкуренти (Sprint), за да излезе напред, припомня The Verge в публикация за клетъчната технология от пето поколение.

CES 2024 се открива след месец и едва ли някой от участниците в него дори ще спомене 5G. Вместо във фантастични сценарии, мобилните мрежи от пето поколение се използват по същия начин като техните предшественици: за гледане на видео на смартфони и свързване на домашни рутери, ако няма други опции. И американските телекоми сега търсят всяка малка възможност да компенсират разходите си за тези мрежи за сметка на абонатите.

Ярък пример е операторът Verizon, който плати 45,5 милиарда долара за 5G ленти на търг за радиочестоти – почти два пъти повече от неговия конкурент AT&T. По време на последния финансов отчет на Verizon инвеститорите попитаха директно изпълнителния директор на компанията кога очаква да види възвръщаемост на тази колосална инвестиция. Ханс Вестберг отговори на този въпрос, като жонглира с фрази като „правилното предложение за нашите клиенти” и „създаване на нетна печалба за нас”, споменавайки „корекции на цените” и някакъв вид „нова стойност” за клиентите, но по същество всички тези думи не означаваха нищо.

Финансовият отчет на Verizon дава най-вече косвена представа за развитието на 5G: в действителност не може да се говори за роботизирана хирургия и самоуправляващи се автомобили – внедряването на такива проекти изисква автономни мрежи, които са в процес на създаване в момента. Самият факт на преминаване към стандарта 5G все още не показва нови постижения: мрежите с милиметрови вълни предлагат високи скорости, но имат ограничен обхват, а мрежите с ниска честота понякога са по-бавни от 4G.

Друга стратегия на Verizon е да организира частни мрежи за предприятия, но продажбата им изисква търговски представители с добро познаване на спецификата на всяка индустрия. И не всеки производител се нуждае от такава мрежа. Теоретично 5G има потенциал в автомобилната индустрия, но на практика много заводи са построени отдавна и трудно се модернизират.

Ползи за потребителите все пак

В потребителския сегмент промените са по-забележими. T-Mobile и Verizon започнаха агресивно да свързват домакинствата с 5G като алтернатива на традиционния фиксиран кабелен достъп.

Възможностите на мобилните комуникации се разшириха – например феновете на певицата Тейлър Суифт в тексаския град Арлингтън генерираха 29 TB трафик от оператора AT&T за един ден, а 5G доказа на практика, че пропускателната способност е по-висока от тази на LTE. Говорителят на AT&T Джим Гриър отбеляза, че обемът на трафика в мрежата на оператора нараства с 30% годишно – абонатите са доволни, че могат да предават поточно видео от претъпкан стадион, без да чакат да се върнат у дома, където има Wi-Fi.

Джеф Фийлдхак, шефът на Counterpoint Research, посочва потенциала на мрежовото сегментиране, при което операторите приоритизират определени видове трафик. Това има смисъл, когато се работи с критични за безопасността приложения: трябва да се даде приоритет на колата, минаваща през кръстовището, а не на ютюбър, който седи на задната седалка.

Сега операторите не правят разлика между клиентите, тъй като са необходими самостоятелни 5G мрежи. Само T-Mobile успя в това сред американските оператори. Verizon беше изправен пред факта, че инвестициите в 5G не донесоха допълнителни печалби: лихвените проценти в САЩ са високи, а продажбите на смартфони падат. И за компанията остава да се похвали, че е провела „ценови събития на стойност повече от $1 милиард през 2023 г.”, като същевременно поддържа нисък отлив на клиенти.

Коментар