Недостиг на ускорители спъва AI индустрията

Графичните AI ускорители на Nvidia се оказаха дефицитен компонент
(снимка: Nvidia)

Дефицитът на видеокарти за игри, от който доскоро страдаше пазарът,  отстъпи място на недостиг на графични процесори за работа с изкуствен интелект. И този дефицит също ще продължи дълго време, прогнозират експерти от индустрията.

Според източници от тайванския производител на чипове по договор TSMC, който произвежда актуалното поколение графични процесори на Nvidia, недостигът на AI ускорители ще продължи още около година и половина.

Проблемът се дължи на ограниченията в капацитета за опаковане на чипове, използващи CoWoS технология, които не могат да бъдат преодолeни бързо, отбелязва Tom’s Hardware в анализ на състоянието на индустрията.

“Въпросът не опира до липса на чипове за изкуствен интелект, а до липса на CoWoS възможности. В момента не можем да задоволим 100% от нуждите на нашите клиенти, но се опитваме да поддържаме около 80%. Смятаме, че това е временно явление, което ще продължи около година и половина”, споделя източникът от TSMC.

Търсенето на CoWoS опаковки неочаквано се увеличи в началото на тази година. Всъщност тогава започна бумът на генеративния AI и в резултат на това нарасна търсенето на ускорители на Nvidia. В момента TSMC инсталира допълнителни инструменти за CoWoS в своите съществуващи фабрики, но това отнема време.

Коментари по темата: „Недостиг на ускорители спъва AI индустрията”

добавете коментар...

  1. Garcor

    Алтернативата ESPERANTO
    Чипът ET-SoC-1 включва над хиляда RISC-V процесора на един 7nm чип.
    1088 енергийно ефективни ET-Minion 64-bit RISC-V подредени ядра, всяко с персонализирана векторна/тензорна единица, оптимизирана за ML приложения
    4 високопроизводителни ET-Maxion 64-битови RISC-V извънредни ядра за работа на операционна система в режим на самостоятелно хостване
    Над 160 милиона байта SRAM в чипа
    Интерфейси за голяма външна памет с LPDDR4x DRAM и eMMC FLASH с ниска мощност
    PCIe Gen4 x8 и други често срещани I/O интерфейси

    ET-SoC-1 PCIe картата предоставя изчислителната производителност и ефективност на един ET-SoC-1 чип в компактен, нископрофилен PCIe Gen 4 форм фактор.
    Характеристика:
    Единичен ET-SoC-1 чип на компактна, нископрофилна PCIe Gen 4 карта
    32 гигабайта LPDDR4x DRAM
    Пълен набор от сензори за наблюдение и портове за физическо управление
    Задвижван от машинно обучение на есперанто и комплекти за разработка на софтуер с общо предназначение
    До 16 карти на система
    Съвместно разработен, тестван и сертифициран от Penguin Solutions
    Сертификати за безопасност и емисии за Северна Америка, Европейския съюз, Обединеното кралство, Южна Корея и Япония

  2. Борсови трикове

    Алчни за пари лъжат хората.

  3. Измишльотини

    Рекламни трикове и спекулации слухове от Nvidia си пуска, за да вдига изкуствено цените и търсенето. Много шум за нищо. Трябват нови открития, нови технологии в хардуера и в софтуера. Нещата пак вече забуксуват. Това е известно в историята на технологиите с изкуствен интелект десетилетия застой. Сегашните алгоритми са измислени и направени от преди 30-40 години назад. Само бърз хардуер не е достатъчно.

Коментар