Авиокомпаниите обзавеждат самолетите със сателитен интернет

Самолетните превозвачи вече се надпреварват да предлагат бърз интернет за пътниците си, благодарение на спътниковите системи за комуникация (снимка: CC0 Public Domain)

Услугите за пренос на данни, базирани на сателит, бързо обхващат все повече места по Земята – и в небето. Пътниците на авиокомпаниите все по-често ще могат да очакват наличието на безупречна свързаност по време на полет, благодарение на спътниковите системи за интернет.

Една след друга големи авиокомпании от всички континенти се насочват към договори и партньорства с доставчиците на сателитен интернет. Споразуменията обещават в скоро време бързата връзка на борда на самолета да се превърне в стандартна услуга.

Ключови партньорства с Intelsat

Преди броени дни Air Canada се обърна към Intelsat – един от водещите световни доставчици на сателитна свързаност – за осигуряване на интернет покритие за близо 100 самолета в целия си флот. Air Canada е най-голямата авиокомпания в Канада, национален превозвач на страната и член-учредител на Star Alliance – обединение, за което се твърди, че е най-всеобхватната мрежа за въздушен транспорт в света. Заедно със своя регионален партньор Jazz фирмата управлява повече от 300 самолета.

Сателитната връзка би трябвало да послужи като ключов фактор за отличаване от конкуренцията, тъй като Air Canada се стреми да предложи на клиентите си най-бързата и безупречно достъпна интернет свързаност в авио-индустрията.

В началото на пролетта и LATAM Airlines Group обяви, че услугата за свързаност по време на полет от доставчика на интегрирана сателитна и наземна мрежа Intelsat ще бъде инсталирана в нейния флот от теснофюзелажни самолети Airbus. LATAM е основната група авиокомпании в Латинска Америка, присъстваща на пет вътрешни пазара в региона – Бразилия, Чили, Колумбия, Еквадор и Перу. Освен хиляди полети в рамките на Латинска Америка групата поддържа транспортни трасета от и до Европа, САЩ и Карибите.

Очаква се около 70 нови самолета да бъдат оборудвани със система за сателитен интернет. Когато модернизацията бъде завършена, целият флот от теснофюзелажни самолети на LATAM ще се обслужва от IFC услугата на Intelsat.

Пак с решение от началото на годината и Alaska Airlines ще използва сателитната услуга на Intelsat, започвайки от 2024 г. Компанията ще зарадва пътниците си след преоборудване на самолетите си Embraer 175 с антени за спътниковата комуникация.

Интернет на борда без компромис

Тези и други подобни договорености стават факт след като миналата година OneWeb и Intelsat се споразумяха за глобално дистрибуторско партньорство, за да предложат на авиокомпаниите безпроблемна услуга за свързаност по време на полет (IFC). Използвайки своите орбитални съзвездия от сателити, двете фирми ще се постараят да гарантират, че авиокомпаниите и техните пътници могат да се насладят на най-добрия бордови интернет без компромис.

Авиокомпаниите и пътуващите няма да страдат от значителни пропуски в покритието или капацитета на самолетният интернет – дори в натоварените авиационни центрове, при полети през океаните и над полярните маршрути.

Комуникационните възможности на услугата ще имат параметри, които позволяват бордовият интернет да се използва за комуникации, работа и забавления, включително стрийминг.

Starlink има да наваксва

Междувременно конкурентната услуга за спътников интернет Starlink има да наваксва откъм пазарно развитие, но и тя вече завладява позиции сред авиационната индустрия. Така например, преди три седмици Hawaiian Airlines потвърди, че инсталирането на системата за свързване Starlink Aviation на SpaceX в нейния транстихоокеански флот ще се случи през 2024 г., като се очаква първо да бъдат оборудвани част от самолетите Airbus A321neo.

В действителност договорът претърпя известно отлагане – първоначалните планове бяха услугата да тръгне още тази година. Starlink обаче трябваше да почака, заради забавяне на одобренията от щатската комисия по авиацията.

Освен Hawaiian, клиенти на SpaceX са и авиокомпании като airBaltic, Zipair Tokyo и JSX. Целият флот на Embraer ERJ на JSX вече е оборудван със системата и се радва на добри отзиви от пътниците.

Преломен момент

Самите доставчици на сателитен интернет коментират възторжено всеки нов договор с голям авиопревозвач. Те определят случващото се като „преломен момент за пазара на свързаност по време на полет“. Изглежда конкуренцията за най-добра интернет услуга постепенно се премества в небето.

Коментари по темата: „Авиокомпаниите обзавеждат самолетите със сателитен интернет”

добавете коментар...

  1. :o)

    тази глупост я слушам от 10+ години и все още никой не вкарва интернет на борда,
    защото разсейва навигационните уреди
    И 90% от хората се возят на нискотарифни полети, чакай 2100 година там интернет

Коментар