Назрява скандал: В Huawei Mate 60 Pro са открити санкционни чипове

Чиповете в Huawei Mate Pro провокираха разследване от САЩ дали са нарушени санкциите
(снимка: Huawei)

Новият флагмански смартфон на Huawei е на път да породи международен скандал. В модела Mate 60 Pro са открити чипове памет от корейския производител SK Hynix, които попадат в обхвата на санкциите на САЩ.

Въпросните чипове – 12GB LPDDR5 RAM модул и 512GB NAND чип с флаш памет – бяха открити от канадската изследователска организация TechInsights по време на разглобяване на Mate 60 Pro. Така SK Hynix се оказа в трудна ситуация и акциите на компанията паднаха с повече от 4%, отбелязва RTTNews.

Въпросът е как тези чипове на SK Hynix са се озовали в устройството на Huawei, предвид продължаващите ограничения на САЩ върху износа на технологии за Китай. Дан Хътчесън, заместник-председател на TechInsights, изрази загриженост относно потенциални нарушения на износа от SK Hynix.

В отговор SK Hynix започна разследване по въпроса и обясни, че е спряла да прави бизнес с Huawei поради санкциите от страна на САЩ. Компанията подчерта ангажимента си да спазва експортните ограничения.

Експертите спекулират, че Huawei може да е закупила чипове с памет от вторичния пазар или да е имала запаси от компоненти, преди ограниченията за износ, наложени от САЩ, да влязат в сила.

Миналата седмица представители на Белия дом официално заявиха, че ще разследват произхода на процесора в Mate 60 Pro – 7-нанометров Kirin 9000s. Към момента Huawei и Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC), производителят на този чип, все още не са коментирали как той се озова в смартфона без да бъдат наруши санкциите.

Коментари по темата: „Назрява скандал: В Huawei Mate 60 Pro са открити санкционни чипове”

добавете коментар...

  1. J

    Момчета, като ви чета коментарите си личи, че сте си нямали взимане-даване с китайци.
    Който си е имал, от тогава нататък си има по едно (а в някои случеи и по 10!) наум.

  2. Божидар Лазаров

    Краварите газ пикаят, ама напразно! Китай им го навря!!!

  3. Онзи

    Абе какви са САЩ, и кой им дава право да дават наклон на чужди,, ракети”?? Ако са токова добри да се борят с икономиката си и да се развиват, не със санкции и заплахи да се месят в други държави, че и войни да разпалват.

  4. Егати Диктатурата САЩ

    САЩ е диктаторска и робовладелска държава. Трябва Америка да бъде освободена от диктаторския режим и повече да не тормозят и тероризират хората по Света. Отвратително е къде е свободния пазар къде са правата и свободите? САЩ са рекетьори и терористи.

Коментар