Преди премиерата на iPhone 15: Анализатори очакват спад в продажбите на Apple

Продажбите на iPhone може да намалеят тази година, прогнозират анализатори
(снимка: CC0 Public Domain)

Едно от най-очакваните събития този месец е премиерата на новия iPhone, която е насрочена от Apple във вторник, 12 септември. Анализаторите на пазара вече излизат със своите прогнози за това на какви продажби на iPhone 15 може да разчита производителят от Купертино.

TrendForce очаква Apple да произведе общо около 80 милиона броя от модела iPhone 15, с което ще надхвърли обема на iPhone 14 с 6%. Но трябва да се отчита фактът, че първоначално доставките на iPhone 14 Pro бяха ограничени – някои потребители получиха поръчаните устройства едва в началото на 2023 г.

Анализаторите очакват също да продължи тенденцията, при която най-модерните модели iPhone са най-търсени. Според прогнозата, iPhone 15 Pro Max ще заеме 40% от продажбите на нови телефони на Apple през 2023 г.

Apple подготвя общо четири модела за тази есен: iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max. Експертите от TrendForce смятат, че делът на iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max ще достигне 60% от общите продажби на линията iPhone 15.

До края на тази година продажбите на смартфони с марката на Apple може да намалеят с 5%, до 220-225 милиона броя, сочи още прогнозата. Причината за това е общото отслабване на търсенето на мобилни устройства и връщането на Huawei като пълноценен конкурент, след като китайският доставчик успя да преодолее негативните последици от американските санкции.

В допълнение, скорошната забрана за използване на iPhone от китайски служители може да има отрицателно въздействие върху представянето на Apple. Американската корпорация смята Китай за своя най-голям отвъдокеански пазар и глобална производствена база. Според Уолстрийт Джърнъл, Apple е лидер в сегмента на премиум телефоните в страната и получава 19% от общите си приходи от продажби на китайския пазар.

Според анализаторите, iPhone 15 Pro ще остане на цена от $999, докато iPhone 15 Pro Max ще поскъпне със $100 и ще струва $1199. Въпреки промяната в цената, TrendForce предполага, че максималният капацитет за съхранение ще бъде 1 TB, което противоречи на предишни слухове за новата конфигурация на iPhone 15 Pro с 2 TB.

Освен това TrendForce отбелязва, че моделите iPhone 15 Pro ще се предлагат с 8 GB RAM, в сравнение с 6 GB в iPhone 14 Pro. Анализаторите обясняват увеличението на цената с факта, че iPhone 15 Pro Max ще има титаниев корпус и перископна камера.

Междувременно Блумбърг съобщи, че iPhone 15 и 15 Plus ще бъдат стандартни базови модели с алуминиева рамка. Флагманските iPhone 15 Pro и 15 Pro Max ще имат рамка, изработена от титан. Според агенцията, Apple няма да пусне смартфон под името iPhone 15 Ultra.

Коментар