ЕС одобрява проточилата се сделка Oracle-Sun?

 
Европейските регулатори са дали зелена светлина за дълго отлаганата сделка Oracle – Sun Microsystems – тази информация се появи вчера в New York Post и по-късно бе цитирана в някои други медии. Все пак не бива да се забравя, че NYP е клюкарско издание и информациите в него често са противоречиви, предупреждават всички, следящи развитието на сделката.

Сделката започна още през април, когато Oracle поиска да купи Sun за 7,4 млрд. долара. През август щатското министерство на правосъдието разреши сливането, след като проучи потенциалния ефект от него върху развитието на Java. Следващият, който трябваше да се произнесе, бе Европа, но Еврокомисията възрази по сделката и малко след това започна собствено разследване, свързано с опасностите за свободната конкуренция в резултат на факта, че Oracle ще се сдобие с MySQL.
Основание за твърдението, че сделката вече е получила зелена светлина, е фактът, че Нели Крьос, еврокомисарят по конкуренцията, е изразила своето одобрение относно ангажиментите, декларирани от Oracle по отношение MySQL, сред които е и създаването на съвет на потребителите на MySQL. Преди броени дни „оракулът“ обеща да продължи да развива MySQL и да прави инвестиции в нея дори повече от Sun.
New York Post се позовава на анонимен източник, „запознат с процедурата“, според когото комисията вече е решила съдбата на сделката в полза на „оракула“, но сега трябва да напише доклад за изслушването, по време на което бяха повикани клиенти на Oracle да да дадат мнение по сливането. След това ЕК ще трябва да подготви „купища документация“. Това ще отнеме известно време.
Тъй като празниците наближават, анонимният източник смята, че надали всички документи ще бъдат готови преди края на годината. Крайният срок, който Евокомисията има за вземане на решение относно сделката, е 27 януари, но според същия „запознат“ надали вземането на решението ще се проточи чак толкова дълго.
Новината е добра за Oracle и особено за служителите на Sun, които оцеляха, след като компанията съкрати няколко хиляди, а някои от ключовите й специалисти напуснаха заради чувството на несигурност. На изслушването пред ЕК компанията бе довела ключови клиенти, но срещу нея свидетелстваха най-големите й врагове SAP и Microsoft, както и Михаел „Монти“ Видениус, наскоро стартирал кампания за спасяването на MySQL.

Коментар