Китай харчи колосални суми за научноизследователска и развойна дейност

Близо 420 млрд. долара е инвестирал Китай в R&D дейности през 2022 година
(снимка: CC0 Public Domain)

Общите разходи на Китай за научноизследователска и развойна дейност (R&D) надхвърлиха 3 трилиона юана през миналата година, което се равнява на 418,2 милиарда щатски долара, според официални данни от Националното статистическо бюро.

Цифрите сочат 10,1% увеличение на R&D разходите на годишна база в абсолютно изражение и 7,7% при постоянни цени, което е по-високо от целта за годишен растеж от 7%, определена за 14-ия петгодишен план (2021-2025 г.) за развитие на страната.

Като цяло, общите R&D разходи на Китай през миналата година възлизат на 2,54% от брутния вътрешен продукт, което е с 0,11% повече отколкото година по-рано. R&D разходите на предприятията представляват 84% от растежа на научноизследователската и развойна дейност в страната, което е с 4,6% повече на годишна база.

Инвестициите на Китай във фундаментални изследвания продължават да нарастват, надхвърляйки 200 милиарда юана (28,1 милиарда долара), което им отрежда дял от 6,57% от общите разходи за научноизследователска и развойна дейност.

Китай ще продължи да насърчава местните власти да увеличават разходите за научноизследователска и развойна дейност и да подобряват капиталовата ефективност, гласи официалният документ.

Тези инвестиции в R&D вече дават резултати. В сферата на мобилните устройства, например, Huawei успя да пусне смартфона Mate 60 Pro с преобладаващ дял на китайските компоненти в него, вкл. основния чип Kirin 9000s, който дори провокира разследване от властите в САЩ за нарушаване на санкциите.

Коментар