Нова функция в Android автоматично архивира неизползвани приложения

Потребителите на Android устройства вече по-удобно ще архивират приложения
(снимка: CC0 Public Domain)

Google въвежда нова практична функция в операционната система Android, която позволява автоматично архивиране на приложения. Сега всички потребители на смартфони с Android могат автоматично да се отърват от „ненужните” приложения.

По-конкретно, функцията автоматично изчиства паметта на устройството от приложения, които не са били използвани от дълго време. Преди това „архивирането” можеше да се активира само когато паметта беше почти пълна.

Потребителите трябваше да извършат няколко действия, за да активират архивирането на неизползвани приложения, но с нововъведението Google предлага прост превключвател за тази цел в официалния магазин Play Store.

Досега автоматичното архивиране беше достъпно само ако е останало малко свободно място на смартфона. След това на екрана се появяваше подкана за активиране на опцията.

С въвеждане на новата функция в Android, потребителят може да активира (или деактивира) автоматичното архивиране в настройките на Play Store в секцията „Общи” и по-нататък да няма грижи с неизползваните приложения.

Google твърди, че потребителите могат да спестят до 60% памет, без да губят данни или да се налага да деинсталират приложението. Въпреки това, за да го отворят отново, те трябва изтеглят някои допълнителни файлове.

Архивираните приложения все още ще се показват на началния екран, но ще бъдат придружени от малка икона на облак.

Коментар