Вярвайте, но проверявайте – какви са ползите от изкуствения интелект?

Мнозина вярват, че скоро всеки човек ще има свой личен асистент с изкуствен интелект
(снимка: CC0 Public Domain / генерирано от AI)

С навлизането на технологиите за изкуствен интелект светът се раздели на два противоположни лагера. Някои смятат, че тази технология може да представлява сериозна заплаха за човечеството, докато други вярват, че в нея няма нищо негативно и AI носи само полза и просперитет на нашата цивилизация.

Какви полезни неща ни дава изкуственият интелект сега и как може да бъде полезен в близко бъдеще? Отговор на този въпрос дава анализ в Business Insider, който разглежда приложението на изкуствения интелект в ежедневието на хората и като помощник в офисите.

Личен асистент

Идеята, че скоро всеки от нас ще има свой личен асистент, базиран на AI, беше изразена от Мустафа Сюлейман, съосновател на DeepMind (подразделението на Google за изкуствен интелект). Според него, изкуственият интелект ще позволи на всеки да има свой собствен личен асистент през следващите пет години.

„Това ще ви позволи да обмислите работния си ден, да приоритизирате времето си, ще ви помогне да правите иновации, да бъдете много по-креативни. Той ще бъде научен сътрудник, но също така ще бъде треньор и придружител”.

Сюлейман обаче не е сам в предсказването на свят, в който всеки е сдвоен с киборг. Сал Хан, основател на образователната платформа Khan Academy, вярва, че изкуственият интелект ще позволи на всеки ученик да има личен учител, а Бил Гейтс написа в своя блог, че GPT ще бъде като „бяла якичка”, достъпна по всяко време.

Решаване на текущи работни проблеми

Много служители вече използват генеративен AI за разработване на код, писане на правни документи, създаване на маркетингови материали и изготвяне на планове на уроци за ученици. Но изкуственият интелект ще промени не само изживяването на работното място.

Откакто OpenAI пусна бота с изкуствен интелект ChatGPT в края на миналата година, стотици милиони потребители намериха начини да интегрират технологията в личния си живот.

Един предприемач нае ChatGPT като свой „технически директор” и използва чатбота, за да създаде разширение за Chrome само за 10 часа. Писателят на свободна практика каза, че е използвал ChatGPT като „виртуален асистент”, за да му помогне да измисли заглавия и описания за своите статии; той твърди, че това е една от причините, поради които може да работи само 30 часа на седмица.

Същевременно фирмено проучване установи, че агентите за обслужване на клиенти, които имат AI асистенти способни да генерират отговори, са по-щастливи, по-продуктивни и е по-малко вероятно да напуснат работата си, отколкото тези, които нямат AI.

AI като помощник във всичко

Потребителите на ChatGPT използват изкуствения интелект като помощник при планиране на семейни ваканции, за подобряване на профилите си за онлайн запознанства, за отслабване и намиране на апартаменти – всичко това с различна степен на успех.

Някои мъже са смятат AI ботовете за полезни, когато искат да флиртуват и да си уредят повече срещи, а една майка дори помоли ChatGPT да диагностицира мистериозното заболяване на сина ѝ – което по-късно беше потвърдено от медицински експерт като правилната диагноза, след като 17 лекари не успяха да го направят.

Вярвайте, но проверявайте

Въпреки това е твърде рано да се доверим напълно на AI за автоматизиране на живота ни. ChatGPT има склонност към фактически грешки, отговорите му съдържат неточности и понякога изисква заявката да бъде повторена много пъти, преди да произведе желания резултат.

Освен това скорошно проучване доказа, че чатботът не винаги може да постави правилната диагноза, особено когато се определя лечението на рак.

И докато експертите са съгласни, че има напредък в разработването на нова форма на AI, наречена изкуствен генеративен интелект или AGI, все още не сме съвсем там.

Само времето ще покаже дали изкуственият интелект ще играе по-голяма роля в живота на всеки и дали роботите ще донесат повече полза на човечеството, отколкото вреда.

Коментари по темата: „Вярвайте, но проверявайте – какви са ползите от изкуствения интелект?”

добавете коментар...

  1. S.

    AGI не е “изкуствен общ интелект”, а изкуствен генеративен интелект – Artificial Generative Intelligence. Най-общо означава – интелект, способен да създава (генерира) информация – примерно статии, текстове на песни, рецепти и тн. Другото подразделение е класифициращия изкуствен интелект – AI специализирано да разпознава и сортира. Примерно да каже какви обекти има на снимката, да определи възраст или заболяване. Оправете си статията, че има неточност в превода.

  2. коментиращ

    Все още само въздух под налягане

Коментар