Насилие помрачи премиерата на PlayStation 3 в САЩ

Недостатъчните количества от новата геймърска конзола PlayStation 3 на Sony Corp. в магазините в САЩ доведе до скандали пред някои от тях и дори… стрелба. Щастливци, успели да грабнат ценната придобивка, бяха изкушени да я продават за печалба.

В Пътнъм, Кънектикът, двама въоръжени мъже се опитаха да ограбят хора, чакащи на опашка за конзолата и стреляха срещу един, който отказа доброволно да се раздели с парите си, твърди Sydney Morning Herald. Майкъл Пинкела, 21-годишен, беше ранен в гърдите и рамото.

Във Фресно, Калифорния, полицията арестува двама и заплаши да използва електрошокови палки, за да разпръсне тълпата, която нахлу в един магазин и изпотъпка хора на паркинга.

За да укроти непокорна тълпа от около 350 нетърпеливи чакащи пред магазин в Хенрико, Вирджиния, полицията трябваше да стреля с топки с боя.

Някои жители на Ню Йорк предпочетоха да прекарат няколко нощи в спални чували под дъжд и студ пред магазина, за да успеят да си купят новата хай-тек играчка. Препродажбата там вървеше доста на далавера: при цена от 500 и 600 долара на двата модела на PS3, те спокойно се препродаваха още пред магазина за 2500 долара. В eBay цените им варират между 1000 и 3000 долара.

Sony обеща да пусне 400 000 машини в САЩ за премиерата в петък и около 1 милион до края на годината. Поради производствени проблеми японският гигант няма да може да предостави на пазара предвидените 2 милиона бройки.

През миналата седмица компанията едва успя да отдели 100 000 конзоли за родния пазар. Геймърите в Европа ще трябва да сдържат нетърпението си до март следващата година.

Коментар