САЩ: Huawei не може да произвежда масово 7-нм чипове за смартфони

Чипът в новия смартфон Mate 60 Pro озадачи американските власти
(снимка: Huawei)

Съединените щати нямат доказателства, че Huawei може да произвежда масово смартфони с усъвършенствани чипове, заяви министърът на търговията на Джина Раймондо.

„Нямаме никакви доказателства, че те могат да произвеждат 7-нм чипове в мащаб”, каза Раймондо на изслушване в Камарата на представителите на САЩ, цитирана от Ройтерс.

В допълнение, тя заяви пред репортери, че явните забрани на китайското правителство за някои държавни служители да използват iPhone са “смущаващи”.

Huawei наскоро започна да продава своя телефон Mate 60 Pro, който съдържа чип, създаден, според анализатори, в резултат на технологичен пробив на китайската компания Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC).

От 2019 г. САЩ ограничават достъпа на Huawei до някои инструменти за производство на чипове, определяйки компанията като риск за сигурността. Правителството на САЩ заяви, че Huawei представлява “неприемлива” заплаха за националната сигурност, поради шпиониране на американски телекомуникационни мрежи.

По-рано този месец Министерството на търговията заяви, че работи за получаване на повече информация “за природата и състава” на чипа, който може да нарушава търговските ограничения, тъй като би трябвало да е произведен по американска технология.

Миналата седмица председателите на Камарата на външните работи, енергетиката и търговията, въоръжените сили и отделните комисии за Китай призоваха Министерството на търговията напълно да спре издаването на лицензи на Huawei и SMIC. Те призоваха за допълнителен натиск от страна на САЩ „и по-ефективен контрол на износа”.

Раймондо отказа коментар по този въпрос. Но преди няколко седмици правителството на САЩ започна официално разследване на модерния китайски чип, инсталиран в най-новия смартфон на Huawei.

Коментари по темата: „САЩ: Huawei не може да произвежда масово 7-нм чипове за смартфони”

добавете коментар...

  1. J

    а Вие двамата нито разбирате от политика, ното сте си “имали вземане” с китайци. Но това навярно е, поради факта, че нямате още 20 години навършени 🙂

  2. Диктатура

    САЩ не признават правата и свободите за тях няма свободен и честен бизнес. Действат като рекетьори и бандити.

  3. Българин

    САЩ още си мислят, че са някакъв доминант в полупроводниковите елементи. Това вече не е така.

Коментар