Слушалки откриват инсулт и препоръчват музика

Иновативни слушалки могат да откриват проблеми с мозъка и също така да препоръчват музика според настроението (снимка: CC0 Public Domain)

Американски стартъп разработи слушалки, които следят непрекъснато здравните показатели на мозъка и освен това препоръчват музика, в зависимост от настроението на потребителя.

Навременното откриване на нарушения в мозъка, например признаци на инсулт, е критично важно за спасяване на живота на човек. Технологията на Niura може да открие подобни проблеми и същевременно се явява услуга за музикални препоръки, базирана на проследяване на настроението на потребителя, като по този начин защитава психичното здраве на човека.

Стартъпът Niura черпи от личния опит на своите създатели, чиито близки членове на семейството страдат от мозъчно увреждане. Първоначално проектът е създаден на базата на микроплатформата Arduino и едва след това е реализиран във вид на компактна платка с размери 20х12 мм, която се побира в сравнително малки слушалки.

Ключовият елемент на устройството са сухи силиконови контактни сензори, разположени около периметъра на слушалките. Те осигуряват доста добър контакт с кожата и, според компанията, не намаляват чувствителността при силно изпотяване.

Слушалките на Niura могат да се използват непрекъснато, за разлика от конвенционалните сензори за електроенцефалограма (ЕЕГ). Това е особено важно по време на мозъчна операция, например. При нормални условия ЕЕГ се прави преди и след операцията, но със слушалките Niura това може да стане директно по време на операцията.

Технологията на Niura е реализирана под формата на компактна платка с размери 20х12 мм (снимка: Niura)

Близостта на електрода за поставяне в ушите до слуховата кора на мозъка, която е отговорна за обработката на музика и аудио, разкрива друг потенциал на устройството. Слушалките могат да разграничават настроението на потребителите и с помощта на AI услуга за препоръчване ще възпроизвеждат музика, която съответства на душевното състояние на човека.

Данните от слушалките се прехвърлят към смартфона, където се обработват. На всички етапи трафикът и данните са криптирани в съответствие с изискванията на американските регулатори.

Niura вече е получила редица временни патенти за ключови технологии и преговаря с водещи световни марки за пускане на търговски продукти, базирани на нейната технология. Компанията няма да произвежда комерсиални устройства, а ще предоставя само лицензи.

Коментар