Intel глобен за нелоялна конкуренция с AMD

Злоупотреба с господстващо положение на пазара коства на Intel глоба от $400 млн.
(снимка: CC0 Public Domain)

Нелоялни търговски практики спрямо конкурента AMD донесоха глоба на Intel в размер на 376,36 милиона евро (400 милиона долара). Европейската комисия санкционира компанията за нарушение от преди 20 години.

Европейският съд с обща юрисдикция отмени през януари миналата година глоба от 1,06 милиарда евро, която беше наложена на Intel по-рано за същото нарушение. Според Европейската комисия, глобата в по-малък размер е наложена за „по-рано установена злоупотреба с господстващо положение на пазара за компютърни чипове, наричани x86 централни процесори”, отбелязва Блумбърг.

На пазара на x86 процесори Intel се конкурира изключително с AMD. По време на първоначалното производство Европейската комисия заяви, че разполага с доказателства, че от 2002 до 2005 г. Intel е предоставял на производителите на компютри отстъпки за своите продукти при условие, че неговите чипове ще бъдат използвани в 95% от устройствата им.

Европейската комисия заключи, че в резултат на тази нелоялна търговска практика са създадени „ограничителни условия” за AMD – конкурентът на Intel е бил принуден да се задоволи с 5% дял от пазара на x86 процесори.

Отмяната на глобата през 2022 г. беше възприета от Intel като историческа победа – първоначално това наистина беше най-голямото антитръстово дело в ЕС. Но Европейският съд с обща юрисдикция постанови, че са допуснати грешки при налагането на санкции за предполагаемите незаконни отстъпки, които Intel е предоставил на производителите на персонални компютри, за да изтласка своя конкурент AMD от пазара.

Въпреки това „очевидните ограничения от страна на Intel представляват злоупотреба с господстващо положение в съответствие с правилата за конкуренция на ЕС”, заяви Европейската комисия. Фактът на това нарушение беше установен в съда.

Затова беше взето ново решение, според което Intel е глобен „само за очевидни ограничения”. Европейската комисия го прие, защото „следва решение, издадено от Европейския съд с обща юрисдикция през 2022 г., което оневинява Intel”.

„Въпреки че сме разочаровани от тази глоба, ние ще продължим да се фокусираме върху нашите бъдещи инвестиции в ЕС и нашето сътрудничество с ЕС за насърчаване на развитието на европейската полупроводникова индустрия”, коментираха санкцията представители на Intel.

Коментар