Android 14 превръща директно смартфона в уеб камера

Нова функция в Android ще улесни използването на смартфона като уеб камера
(снимка: CC0 Public Domain)

Сред многото подобрения в очакваната версия 14 на Android е функция, която превръща смартфона в уеб камера директно, без използване на външни приложения. Новата функционалност е вградена в самата операционна система.

Тази опция вече е налична във версия Android 14 QPR1 Beta 1, която излезе по-рано тази седмица за смартфони Google Pixel, съобщи The Verge. За да използва своя смартфон като уеб камера, потребителят просто трябва да свърже устройството към компютър или лаптоп чрез USB кабел.

Функцията може да се активира в изскачащия прозорец с настройки за USB връзка при сдвояване на смартфона с компютър или лаптоп. При избор на опцията “Използване на това устройство като…”, ще се появят “Уеб камера” и съответните настройки на видеопотока. Новата функция има настройки за увеличаване и намаляване, както и за превключване между предната и задната камера на устройството.

Превръщане на Android смартфона в уеб камера поддържат в момента всички устройства Google Pixel, които могат да работят с последната бета версия на операционната система, с изключение на Pixel Fold. Обикновено смартфоните Pixel са първите, които получават всички актуализации на платформата. В близко бъдеще новата функция трябва да се появи и на Android смартфони от други производители.

Съвременните смартфони са оборудвани с много по-добри камери, в сравнение с лаптопите, така че наличието на такава функция наистина е полезно допълнение към Android 14, която се очаква да излезе на 4 октомври.

Все пак необходимостта от използване на кабел за свързване е малко разочароваща, отбелязват експерти. Например, функцията Continuity Camera на Apple също позволява използване камерата на iPhone като уеб камера при свързване на смартфона към MacBook. Но връзката се осъществява безжично.

От друга страна, функцията за уеб камера на Android е базирана на стандарта USB Video Class (UVC), така че трябва да работи на всички системи без никакви ограничения, включително Windows, ChromeOS, Linux и Mac, което я прави по-универсална.

Коментар