Смартфонът като уеб камера – скоро и в Windows 11

Потребителите на Android устройства ще могат да ги ползват като уебкамери в Windows
(снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft последва примера на Apple и направи възможно смартфоните да се използват като уеб камери от потребителите на Windows 11. Такава функция за iPhone се появи в Mac компютрите още през 2022 г.

Предварителна версия на операционната система Windows 11 вече предлага възможност на притежателите на Android смартфони да използват мобилното си устройство като уеб камера, съобщи The Verge в публикация за нововъведението.

Преди две години Apple разшири функцията Continuity Camera (непрекъсната камера), за да гарантира, че камерите на iPhone могат да заменят уеб камерите на компютрите Mac. Тази функция позволява на потребителите да постигнат по-голяма яснота на изображението по време на видеоразговори.

За същата функционалност Windows 11 изисква телефон с Android 9 или по-нова версия: „Phone Link в Windows 11 вече включва възможност за достъп до най-новите ви снимки или използване на телефона ви като уеб камера в приложения за видеоконференции”, съобщи Microsoft.

„От днес тази функция ще бъде налична за тестване от Windows Insiders на устройства, работещи с Android 9 или по-нова версия, и приложение Link to Windows версия 1.24012 или по-нова. За да го включите, погледнете в менюто с настройки на Bluetooth и мобилни устройства, изберете „Управление на устройства” и разрешете на компютъра си достъп до вашия телефон с Android”, поясняват разработчиците.

Новата функция поддържа също таблети с Android и предлага няколко допълнителни настройки, като например възможност за превключване между предната и задната камера.

Коментар