Провален проект за е-кола коства $10 млрд. на Apple

Дръзки проекти на големите корпорации понякога се провалят с гръм и трясък
(снимка: CC0 Public Domain)

Преди броени дни стана ясно, че Apple прекратява проекта за създаване на електрическа кола, по който специален екип на компанията работи 10 години. Според изтекли онлайн данни, Apple е инвестирала в Project Titan сумата от 10 милиарда долара.

Публикация на Ню Йорк Таймс твърди, че редица служители на Apple, участвали в този проект, са били щастливи от закриването му. Проектът съществува от много дълго време и Apple променя своите цели, ръководство и работни процеси повече от веднъж.

Общо около 2000 души са работили по Project Titan и това е един от първите проекти, в които Apple привлича толкова голям брой хора отвън. Сред тях са бивши служители на НАСА и специалисти от Porsche.

Екипът, разбира се, постигна известен успех през 10-те години от съществуването на проекта. Например, разработен е предно стъкло, което може да показва инструкции завой по завой, и люк, изработен от специален полимер за намаляване на слънчевата топлина.

Междувременно в медиите се появиха нови подробности за провалената сделка на Apple и Tesla. Имало е разговори между двете компании за поглъщане на производителя на електромобили, но Илон Мъск е настоял пред Тим Кук да оглави самата Apple.

Не е ясно дали затова е пропаднала сделката, но в крайна сметка Apple се отказа от поглъщане на Tesla и реши да създаде собствен електромобил.  След 10 години работа и вложени 10 милиарда долара, този проект беше официално прекратен.

Коментари по темата: „Провален проект за е-кола коства $10 млрд. на Apple”

добавете коментар...

  1. 123

    Хм, след Стив Джобс само един часовник има…

    После нямало незаменими хора 🙂 дрън, дрън.

Коментар