Напредък в изкуствения интелект: ChatGPT вече „вижда, чува и говори”

Популярният AI бот ChatGPT става все по-умен и отзивчив към хората
(снимка: CC0 Public Domain)

Очакваната голяма актуализация на ChatGPT вече е факт. Генеративният изкуствен интелект може да „вижда, чува и говори”, обяви в блог публикация разработчикът на чатбота OpenAI.

Американската компания въвежда нови гласови и графични възможности в ChatGPT, които ще позволят на потребителите да провеждат прост гласов разговор с чатбота или да му показват какво говорят.

Просто казано, ChatGPT се е научил да „разбира” гласовите заявки на потребителите, да им отговаря „на глас” и също така да разпознава изображения, които хората му показват.

Чатботът може да води диалог на глас, да разказва приказка за лека нощ или да подсказва аргументи в семейни спорове, да разбира и обяснява от снимка защо грилът не тръгва или какво може да се приготви от храната в хладилника.

Новата версия на AI чатбота предлага на потребителите избор от 5 опции за озвучаване – 2 мъжки гласа, 2 женски и един неутрален.

Въвеждането на иновациите в масова употреба вече започна. Поддръжката за гласова комуникация и разпознаване на изображения ще стане достъпна постепенно в продължение на две седмици за потребителите на абонаменти Plus и Enterprise.

Гласът ще се появи в мобилните приложения на ChaGPT за iOS и Android платформи (изисква се активиране в настройките), а разпознаването на изображения ще стане достъпно за всички платформи.

Коментар