Ерата на сгъваемите смартфони ще започне през 2024 г.

Двойно повече сгъваеми смартфони ще се появят на световния пазар през 2024 г., спрямо предходната година (снимка: CC0 Public Domain)

Светът ще стане свидетел на масово навлизане на смартфони с гъвкави сгъваеми екрани още през 2024 година, прогнозира нов доклад на изследователската компания Counterpoint Research.

Очертаващата се тенденция ще оглавят Samsung и Huawei с техните базови смартфони тип мида. В допълнение, гамата ще бъде допълнена от конкурентни устройства от китайски доставчици. Базовите модели от този тип ще паднат до цени от 600-700 долара, което ще ги направи по-достъпни за потребителите, коментира Джене Парк, старши анализатор на Counterpoint Research.

Според прогнозата, 30,6 милиона сгъваеми смартфони ще се появят на световния пазар през 2024 г. Това е почти двойно повече от очаквания обем от 16,7 милиона устройства тази година. В същото време степента на проникване на такива смартфони ще се увеличи от 1,5% на 2,6%.

Анализаторите забелязаха признаци на предстояща експанзия на сгъваемите модели още през второто тримесечие на 2023 г., когато глобалният пазар на смартфони отбеляза 9% спад в доставките до 268 милиона устройства, а в същото време доставките на сгъваеми смартфони се увеличиха с 10%, достигайки 2,1 милиона единици.

Тенденцията е още по-забележима в Китай. В периода април-юни там са доставени общо 61,9 милиона смартфона, което е с 4% по-малко на годишна база. В същото време доставките на сгъваеми устройства се увеличиха с 64% до 1,2 милиона единици.

В момента Китай води по продажби на сгъваеми смартфони с дял от 58,6% от световния пазар. Скокът се случи на фона на интензивно пускане на нови продукти. През второто тримесечие пет нови сгъваеми устройства дебютираха само в Китай – сред тях са моделите Huawei Mate X3, vivo X Fold 2 и vivo X Flip, насочени предимно към вътрешния пазар. Възходът беше подкрепен и от международното пускане на сгъваемите смартфони Motorola Razr 40 и Razr 40 Ultra.

По-нататъшен растеж в сегмента на сгъваемите смартфони се очаква през втората половина на 2023 г. Въпреки че Samsung може да загуби част от дела си поради напредъка на китайските производители, анализаторите смятат, че засилената конкуренция ще бъде от полза за пазара и ще гарантира неговото разширяване.

По-рано анализаторите на TrendForce публикуваха оптимистична прогноза относно сгъваемите смартфони. През 2023 г. доставките на такива модели ще се увеличат с 43% и ще надхвърлят 18 милиона броя, сочи докладът. Делът на тези устройства от световния пазар на смартфони трябва да достигне 1,6%.

През 2024 г. се очаква увеличение от още 38%, до 25,2 милиона броя, което ще осигури дял от 2,2% на сгъваемите смартфони. TrendForce прогнозира, че през следващите години цената на моделите “мида” ще падне под 1000 долара. До 2027 г. доставките на сгъваеми устройства ще достигнат 70 милиона единици, което ще позволи на тези модели да заемат приблизително 5% от пазара на смартфони.

Коментар