Олекотената HTML версия на Gmail скоро ще спре

Gmail в опростен HTML вариант няма да работи от януари 2024 година
(снимка: CC0 Public Domain)

След броени месеци, в началото на 2024 година, Google ще прекрати работата на базовата HTML версия на уеб-пощата Gmail, която се явява олекотен вариант на приложението за електронна кореспонденция, съобщи The Verge.

Всички потребители, които са избрали да работят с опростения интерфейс на Gmail (Basic HTML view), ще трябва да преминат към модерния стандартен режим (Standard view) на популярното приложение. Прекратяването на HTML версията е споменато наскоро на уеб страницата за поддръжка на Google.

Повечето потребители на Gmail работят със стандартния уеб интерфейс, но олекотеният вариант има своите несъмнени предимства. Базовата HTML версия се зарежда много бързо, което я прави подходяща за работа на стари компютри и при много бавни връзки.

„Базовите HTML версии ​са предишни версии на Gmail, които бяха заменени от техните съвременни наследници преди повече от 10 години и не включват пълната функционалност”, пояснява говорител на Google пред The ​​Register.

И наистина, олекотеният интерфейс няма функции като чат, проверка на правописа, възможност за добавяне или импортиране на контакти, опции за форматиране на текст и поддръжка за клавишни комбинации. HTML версията предлага само възможност за работа с имейл.

Коментар