Още едно потвърждение: край на ИТ рецесията


В самия край на 2009 сме и както всяка друга година по това време пазарните анализатори се появяват, подобно на вещери със стъклени кълба в ръце, за да направят своите прогнози за идната година. Ето, че и предвещанието на Computer Economics – компания, чиито основен бизнес е измерването на ИТ разходите, заплатите и др. тенденции, – гласи, че е дошъл краят на ИТ рецесията, която ни измъчва в последната година.

В най-новия си доклад за ИТ разходите през 2010 г. Computer Economics предвижда, че ИТ разходите в голямата си част ще запазят сегашните нива, а немалко от ИТ мениджърите ще увеличат разходите догодина. Е, нарастването не е чак толкова добре, колкото ни се иска и колкото сме свикнали да виждаме от добрите времена на ИТ бизнеса, но все пак е оптимистична прогноза.

Това е най-новото позитивно предвещание за ИТ бизнеса в края на 2009 и през 2010 година. По-рано този месец Gartner обяви, че ИТ бизнесът се завръща към добрите темпове на растеж. На свой ред IDC обеща нарастване на обемите продажби и приходите на технологичните фирми.

Анализаторите са на мнение, че след предишните кризи в ИТ бизнеса, като например дот-ком балона в началото на десетилетието, бизнесът си е научили урока и е далеч по-внимателен и предпазлив. Базирайки се на 20 години опит и следенето на ИТ бюджетите, всички знаци сочат, че сме на прага на възстановяване, казват от Computer Economics.
По-конкретно Computer Economics смята, че 52 процента от бизнесите ще увеличат ИТ бюджетите си за 2010 г. 16 процента ще направят намаления, а 32% ще запазят сегашните нива на ИТ разходите си.
Миналата година увеличения готвеха само 11 процента, а 54% бяха решили да запазят нивата непроменени.
Анализаторите казват, че цифрите през последните две десетилетия еднозначно говорят за едно: когато половината или по-малко от половината от анкетираните се канят да увеличават ИТ разходите, значи се навлиза в рецесия, а когато този дял прескочи 50%, значи започва възстановяване.

Коментар