И телефоните с черен етикет като цигарите?


Законотворец от американския щат Майн иска да превърне щата в първото място в света, където е задължително клетъчните телефони да се продават с предупредителна лепенка, съобщаваща за опасността от рак на мозъка. Това е въпрос, по който учените все още не са достигнали до какъвто и да е категоричен извод, а с намесата на мобилната индустрия дебатът по темата става ожесточен.

Това не е първият опит за закон от този вид, пише The Register, съобщавайки вестта. Подготовка за подобно законодателство се прави и в Сан Франциско. Двата щата се надпреварват кой първи ще направи въпросните черни лепенки задължителни.
Предложението на Андреа Боланд от Майн се базира на убеждението й, че има много проучвания, които сочат опасността от рак. Самата тя използва клетъчен телефон, но говори само чрез слушалки, за да го държи далеч от главата си, а когато не очаква обаждане, съвсем зарязва телефона си.
Според законопроекта на Боланд, производителите ще са длъжни да слагат предупредителни етикети на телефоните и опаковките им, съобщаващи, че има риск от мозъчен рак заради електромагнитните излъчвания. Предупреждението трябва да препоръчва на потребителите, особено деца и бременни жени, да държат устройствата надалеч от главата и тялото си.
Въпреки споровете относно това дали наистина има или няма опасност, Боланд е категорична, че всички 950 000 потребители на клетъчни телефони в Майн (от общо 1,3 милиона жители) „не знаят какви са рисковете“.

Коментар