Вече работи е-плащане на фишове към КАТ

Системата за електронни плащания eBG.bg приключи работата по създаването и пускането в действие на новата единна централизирана информационна система за управление, контрол и заплащане на фишовете, издадени по закона за движение по пътищата.

Всеки, получил фиш от КАТ, може да провери и заплати своята санкция, изпращайки SMS към единен номер 1669 в мрежата на всички мобилни оператори у нас. За целта потребителят следва да се регистрира в портала на eBG.bg и да регистрира мобилния си номер и валидна банкова карта.

Това е само една от новите 3 опции, които предвижда новата система, която елиминира загубата на време и необходимостта от лично явяване в офисите на КАТ на санкционираните. Системата позволява плащане освен чрез кратко текстово съобщение и посредством мобилен телефон през WAP и плащане с кредитна или дебитна карта по електронен път чрез регистрация в on-line системата eBG.bg.

Публичният модул на системата позволява на всеки гражданин с издаден фиш да направи лесна и бърза справка през Интернет за стойността на глобата, срока на нейното плащане и начините, по които може да заплати.

Така на практика новата единна система постига две основни цели: въвежда ефективен контрол върху служителите, които издават фишове и прекратява възможността за злоупотреби и нерегламентирани действия от страна на служителите на КАТ. Системата дава и пълна прозрачност и възможност за проверка по всяко време на работата на всеки служител.

Второто основно предимство на системата е изключителното улеснение за гражданите – те могат от своя дом, офис или в движение – чрез мобилен телефон – бързо и лесно да проверят колко дължат по фишове, издадени им от КАТ, в какъв срок трябва да платят, както и да заплатят глобата веднага по един от мобилните начини, които системата предоставя. Налична е също информация за стари, неплатени нарушения и задължения по фишове.

Вторият етап на реализация на информационната система, който ще бъде завършен в началото на 2010 г., предвижда да могат да бъдат правени справки и за дължимите суми и по наказателни постановления (НП) за територията на цялата страна. Глобите по НП също ще могат да се заплащат по електронен и мобилен начин с банкова карта.

Системата дава още едно голямо удобство за гражданите – чрез лесен абонамент в системата те ще могат да получават SMS-и с напомняне, че срока за плащане на глоба по фиш изтича или че имат нов фиш, например.

Коментар