Сайт с подвежащо име глобен и спрян от КЗК

Комисията за защита на конкуренцията глоби пловдивска фирма, заради подвеждащо име на сайт, чрез който е продавала ловни принадлежности.

През февруари т. г. управителят на "Иридиум" ООД Димитър Чолаков регистрира домейн www.rapala.bg, като твърди, че 85% от продуктите, които продава чрез сайта, са произведени от Rapala VMC Corp. – водеща компания за риболовни принадлежности.

Комисията смята твърдението за неоснователно, тъй като не е доказано в хода на производството. Наред с това в интернет съществуват редица сайтове за онлайн търговия с риболовни принадлежности, които също предлагат марката Rapala, без да ползват името на финландското дружество, като част от името на магазина.

КЗК счита, че като е използвал за сайта си име, свързано с общоизвестна търговска марка, ответникът е действал недобросъвестно и е увредил интересите на останалите добросъвестни търговци. Привлечени от наименованието на домейна, потенциалните купувачи биха насочили вниманието си именно към този търговец и биха предпочели да пазаруват от него, като пренебрегнат факта, че същият търговец предлага и други марки, подобно на останалите му конкуренти в този бранш, посочват от комисията.

На "Иридиум" ООД и нейния управител Димитър Илиев Чолаков са наложи имуществена санкция и глоба съответно от 8 200 лв. и 500 лв. Комисията постанови също прекратяване на нарушението по чл. 35, ал. 3, във връзка с чл. 29 от Закона за защита на конкуренцията.

При определяне на санкцията Комисията е взела под внимание степента на нарушението, съдействието от страна на ответника и финансовото състояние на дружеството.

Коментар