Том Ханкс стана жертва на дийпфейк

Изкуственият интелект и дълбоките фалшификати създават както артистични, така и юридически проблеми, смята Том Ханкс (снимка: Tom Hanks / Facebook )

Дийпфейк на Том Ханкс е използван за рекламиране на стоматологични услуги без разрешението на актьора. В неделя той сподели публикация в социалните медии, предупреждавайки последователите си за видеото, генерирано от изкуствен интелект.

Том Ханкс казва, че „няма нищо общо” с това видео. В същото време рекламата показва много по-млад актьора, отбелязва Engadget в публикация за фалшификацията.

Актьорът мисли върху този проблем, откакто направи анимационния филм The Polar Express в началото на 2000-те години, в който участва компютърно генерирана негова версия: „Това беше първият път, когато направихме филм, в който огромно количество от нашите собствени данни са прехвърлени в компютъра. Видяхме това да идва”, споделя той.

Ханкс беше откровен за предизвикателствата, които изкуственият интелект поставя пред индустрията, а използването на дигитални изображения на актьори е едно от основните опасения, повдигнати от стачкуващите служители на Гилдията на екранните актьори и Американската федерация на телевизионните и радио артисти (SAG-AFTRA).

Според него, изкуственият интелект и дълбоките фалшификати създават както артистични, така и юридически проблеми: „Може да бъда блъснат от автобус утре и това е. Но изпълненията ми могат да продължат и още, и още. И освен ако не разберете, че това е направено с помощта на изкуствен интелект или дийпфейк, няма да знаете, че това не съм аз”.

Ханкс също така говори за хипотетичен сценарий, при който цяла поредица от филми може да бъде направена с негова цифрова версия.

Коментар