5G смартфони Nokia вече се произвеждат в Европа

Произвежданият в Европа Nokia XR21 се подлага на строги тестове (снимка: HMD Global)

HMD Global първи сред големите играчи в смартфон индустрията започна производство на 5G устройства в Европа. Моделът Nokia XR21 вече е достъпен за корпоративни клиенти, съобщиха от компанията.

Според прогноза на Canalys, европейският пазар на смартфони ще нарасне със 7% през 2024 година. Наскоро HMD обяви преход към нова стратегия за мултибранд портфолио и като част от нея започна производство в Европа на 5G смартфона Nokia XR21.

HMD разработи възможности и процеси за пренасяне на производството на устройства в Европа в отговор на променящите се нужди на корпоративните клиенти, поясниха от компанията.

Всяко устройство се подлага на строги тестове за софтуер и зловреден софтуер в Европа, като някои корпоративни клиенти на HMD изискват допълнителна сигурност, която е обезпечена съвместно с редица партньори в областта на ИТ сигурността.

Данните се съхраняват защитени в ЕС. От 2019 година насам потребителските и корпоративните данни от всички смартфони, произведени от HMD, се съхраняват и обработват на сървърите на компанията във Финландия.

Шасито на Nokia XR21 е направено от 100% рециклиран алуминий
(снимка: HMD Global)

Освен с висока степен на сигурност, XR21 е конструиран и с оглед на устойчивостта. Смартфонът има сертификат за издръжливост от военен клас и рейтинг IP69K за устойчивост на прах, топлина, удари и вода.

Nokia XR21 е изработен така, че да минимизира въздействието върху околната среда: шасито е направено от 100% рециклиран алуминий, а двудневната батерия поддържа 60% повече зареждания през целия си жизнен цикъл.

Последващите етапи в европейския производствен процес ще спомогнат за допълнително намаляване на емисиите, уточниха от HMD.

Nokia XR21 има сертификат за издръжливост от военен клас и рейтинг за устойчивост IP69K
(снимка: HMD Global)

По-рано тази година HMD обяви, че планира да развие собствена марка мобилни устройства наред с бранда Nokia, който компанията представя от 6 години. Това ще бъдат „висококачествени и достъпни” смартфони, с които HMD ще навлезе самостоятелно на пазара, поясни Жан-Франсоа Барил, съосновател и главен изпълнителен директор на HMD Global.

Коментар