Роботакси прегази жена в Сан Франциско

Инцидент с роботаксито Cruise изостри въпроса за безопасността на самоуправляемите автомобили (снимка: Cruise / X)

Роботаксито Cruise влезе в новините, след като по-рано тази седмица самоуправляващата се кола прегази пешеходец в Сан Франциско. Първо обаче жената е блъсната от друга кола, а шофьорът е избягал от мястото на инцидента. 

Жената е настанена в болница в критично състояние. Докато тя пресичала улицата, я блъска кола, управлявана от човек, след което е прегазена от роботакси без шофьор, което спира върху нея, разказва за инцидента InsideEVs.

Пострадалата жена е пресичала кръстовището, когато светофарът светнал зелено за роботиксито и още един автомобил. В изявление, публикувано в своя  X акаунт, Cruise, собственост на General Motors, заяви, че жената е била на пешеходната пътека, въпреки че полицейското управление на Сан Франциско не може да потвърди тази информация.

“Приблизително в 21:30 ч. на 2 октомври пешеходец беше блъснат от превозно средство, управлявано от човек, което се движеше отляво на безпилотния автомобил Cruise. Първоначалният удар е силен и пешеходецът се озовава директно под колелата на Cruise. Колата набила рязко спирачки, за да намали удара. Шофьорът на другото превозно средство е избягал от местопроизшествието, а Cruise е оставен на място по искане на полицията. Работим активно с полицията, за да помогнем за идентифициране на виновния шофьор”, гласи официално изявление на компанията.

Свидетели видели жена, блокирана под Chevrolet Bolt EV Cruise, и я чули да крещи. Пожарникарите от Сан Франциско използвали хидравлични инструменти, за да вдигнат колата и да стигнат до жената, която е откарана в болницата с „множество наранявания”.

Коментар