Изграждат европейски AI супероблак с 20 000 ускорителя

20 хиляди ускорителя Nvidia H100 ще задвижват европейския AI супероблак
(снимка: Nvidia)

Британската компания NexGen Cloud планира инвестиция от 1 милиард долара в проект за AI супероблак в Европа. В завършен вид системата AI ​​Supercloud ще разполага с 20 000 ускорителя Nvidia H100.

Изграждането на платформата ще започне този месец, съобщи Datacenter Dynamics. Компанията NexGen Cloud вече е направила поръчки за оборудване на стойност приблизително 576 милиона долара.

Завършването на платформата е планирано за юни 2024 г. Достъпът до системата ще бъде осигурен чрез хиперстек NexGen Cloud.

Ресурсите на AI Supercloud ще се използват от предприятия и държавни клиенти, които трябва да останат под европейската юрисдикция.

Очаква се супероблакът да позволи на клиентите да решават ресурсоемки задачи с изкуствен интелект, за да останат конкурентоспособни на световния пазар.

Проектът се финансира чрез партньорство между NexGen Cloud и Moore and Moore Investments Group (MMI) със средства от частни инвеститори. NexGen Cloud е член на партньорската мрежа на Nvidia.

Компанията, основана през 2020 г., предоставя услуги, използвайки модела на IaaS (инфраструктура като услуга): на клиентите се предлагат високопроизводителни решения за облачни изчисления, базирани на GPU.

Коментар