Големите сделки в ИТ сектора – кои са и за какво говорят

Секторът на киберсигурността е свидетел на най-много сливания и придобивания тази година (снимка: CC0 Public Domain)

След като току-що станахме свидетели на една от най-крупните сделки в ИТ сектора, бързият поглед назад към сливанията и придобиванията през тази година дава още по-ясна представа за трансформацията в бранша. В ход са тектонични движения. От тях можем да очакваме тотално разместване и пълно преобразяване на пазара.

Само преди ден бе потвърдено, че Cisco придобива Splunk – компания, специализирана в информационна сигурност и технологии за големи данни. Всъщност, секторът на киберсигурността е свидетел на най-много сливания и придобивания тази година.

Доста често големи играчи придобиват млади, иновативни или дори новостартиращи фирми за сигурност (като придобиването на Valtix и Lightspin от Cisco Systems). В други случаи компании за киберсигурност купуват други компании за сигурност (придобиването на Canonic от Zscaler, SecZetta от SailPoint и придобиването на Rapid7 от Minerva Labs) в опит да разширят продуктовото си портфолио.

Като се има предвид нарастващият интерес към изкуствения интелект и машинното обучение като цяло – и в частност към генеративния AI – има и доста случаи на големи ИТ компании, които придобиват стартиращи AI фирми като начин бързо да навлязат в играта.

Много от сливанията загатват, че голям бизнес се очертава в света на анализите на данни, AI, генеративните инструменти, роботизацията.

Ето поглед върху най-големите сделки за придобиване, сливане и отделяне в ИТ индустрията през 2023 г. досега.

Optiv погълна ClearShark

Компанията доставчик на решения за киберсигурност Optiv започна голяма експанзия в през март, когато придоби доставчика на решения ClearShark, доставчик на киберсигурност и IT VAR и консултантски услуги за федералното правителство на САЩ. Придобиването беше първото за фирмата, базирана в Денвър, откакто шеф й е Кевин Линч. Но навярно няма да е последното.

Cisco придоби куп фирми

През първите седем месеца на 2023 г. Cisco Systems сключи сделки за придобиване на редица технологични компании за киберсигурност. Ходовете са част от мисията на мрежовия гигант да стане фаворит в конкурентната арена на ИТ сигурността.

През февруари Cisco придоби Valtix, частна компания за облачна мрежова сигурност. Cisco каза, че технологията на Valtix опростява мрежовата сигурност, защитавайки натоварванията, без значение в кой облак са създадени или работят.

През март Cisco купи Lightspin, който предлага холистична система за цялостно управление на сигурността в облака (CSPM). През май Cisco сключи сделка за придобиване на Armorblox – пионер в използването на големи езикови модели и естествен език в киберсигурността. Cisco каза, че технологията Armorblox ще помогне на потребителите да разберат и взаимодействат с точките за контрол на сигурността за подобрено прогнозиране на атаки, бързо откриване на заплахи и ефективно прилагане на политики.

А през юли Cisco заяви, че ще придобие Oort – разработчик на технология за откриване и реагиране на заплахи за самоличността. Облачната платформа елиминира пропуските във видимостта в различни източници на данни, показва неправилни конфигурации, проверява за уязвимости в сигурността и предлага прогнозни анализи за проактивна защита от атаки.

И ето, че в края на тази поредица Cisco глътна и Splunk. При това за сума, която не се вижда всеки ден в бизнеса: 28 млрд. долара.

HPE е особено активна

Hewlett Packard Enterprise също беше особено активна откъм придобивания тази година, купувайки редица компании, включително разработчика на технологии за ИТ автоматизация OpsRamp, доставчика Athonet и стартиращата компания за облачна сигурност Axis Security.

Може би най-значимата беше сделката през март за закупуване на OpsRamp, която разработва AI система за управление на ИТ дейностите, използвана за откриване и разрешаване на проблеми с управлението на ИТ услуги в рамките на хибридни ИТ и облачни услуги. HPE планира да използва технологията OpsRamp, за да разшири платформата HPE GreenLake edge-to-cloud в областта на управлението на ИТ операциите.

През февруари HPE купи Athonet, италиански частен доставчик на клетъчни мрежови технологии. И тази придобивка има за задача да разшири портфолиото на HPE edge-to-cloud и телекомуникациите.

Пак през март HPE придоби израелския разработчик на облачна сигурност Axis Security, осигурявайки си собствена облачна платформа Secure Access Services Edge. Компанията ще я добави към мрежовото си портфолио Aruba и ще я интегрира с GreenLake.

А още през януари HPE купи стартиращата компания за изкуствен интелект Pachyderm с планове да комбинира технологията на тази компания с HPE Machine Learning Development Environment и суперкомпютърните системи на компанията, за да създаде пълна ML платформа.

Qlik погълна Talend, а Databricks – MosaicML

През януари Qlik, водещ доставчик на решения за интеграция на данни и софтуер за анализ, заяви, че ще придобие Talend – разработчик на софтуер за интеграция на данни и приложения и инструменти за управление и трансформация на данни.

Сливането обединява софтуера за бизнес анализи и интегриране на данни на Qlik и платформата за данни на Talend, която включва софтуер за управление на данни, инструменти за интегритет на данните и управление, както и интеграция на данни и приложения. Надеждата е продуктови предложения да укрепят позицията на Qlik на този конкурентен пазар.

През юни доставчикът на платформа за работа с данни Databricks разкри сделка за придобиване на разработчика на генеративна AI платформа MosaicML за приблизително $1,3 милиарда. С придобиването Databricks каза, че ще предостави на клиентите възможността да „изграждат, притежават и експлоатират генеративни AI модели със собствени данни“.

MosaicML е основана през 2021 г. и е известна със своите MPT (multitask prompt tuning) големи езикови модели, които организациите използват за бързо изграждане и обучение на най-съвременни модели, като същевременно рентабилно използват собствените си данни, според Databricks.

От май насам Databricks е в процес на придобиване и на Okera, разработчик на технология за управление на данни на база изкуствен разум.

Thales се сдоби с Imperva

През юли доставчикът на киберсигурност Imperva заяви, че се е съгласил да бъде придобит от френската мултинационална корпорация Thales за 3,6 млрд. долара. Thales купи калифорнийската Imperva с изгледи придобиването да приключи до началото на 2024 г.

Imperva е дългогодишен играч в сферата на сигурността на приложения, включително защитна стена за уеб приложения и DDoS защита. През последните години се разшири в нововъзникващи области като API и сигурност на данните.

Придобиването на Imperva ще добави около 500 милиона долара приходи за Thales и „значително ще разшири нейните предложения за сигурност на данните и приложенията“, каза компанията.

Toshiba стана частна в сделка за 15,2 млрд. долара

През март Toshiba Corp. се съгласи на сделка, според която японският ИТ гигант ще бъде придобит от частен от консорциум от японски компании и инвеститори, водени от инвестиционната компания Japan Industrial Partners (известна също като JIP Group).

Предложението за изкупуване остойности Toshiba на 2 трилиона йени, т.е. около 15,2 милиарда долара. Споразумението дойде след повече от година разговори между Toshiba и потенциални купувачи.

Придобиването трябва да мине през дълъг процес на одобрения. След това ще е интересно как ще се развие фирмата, тъй като това е огромен мултинационален конгломерат с 255 дъщерни дружества (към края на 2022 г.) в седем бизнес области, включително енергийни системи и решения, инфраструктурни системи и решения, строителни решения, решения за търговия на дребно и печат, електронни устройства и решения за съхранение, цифрови технологии и батерии.

Qualtrics бе погълната от Silver Lake, CPPIC

През юни Qualtrics, водещ разработчик на приложения за управление на преживяванията, беше придобит от гиганта за дялово инвестиране Silver Lake и Инвестиционния съвет на пенсионния план на Канада (CPPIC) в сделка, оценена на 12,5 млрд. долара. Qualtrics разработва облачен софтуер, използван за идентифициране и разрешаване на конфликтни точки между дигиталните системи и хората – например потребителските взаимодействия с уеб сайта на онлайн търговец или център за обаждания на доставчик на услуги.

IBM купи Apptio за $4,6 милиарда

През юни IBM сключи сделка за закупуването на Apptio, разработчик на приложения за ИТ бизнес управление и финансови операции, за 4,6 млрд. долара. Придобиването ще разшири предложенията на IBM в услугите за ИТ управление и хибридни облачни услуги и ще повиши възможностите на продуктовите линии Red Hat и Watson.

IBM каза, че придобиването се очаква да доведе до „значителни синергии“ в няколко ключови области за IBM, включително нейното дъщерно дружество Red Hat, портфолиото на IBM AI и IBM Consulting, както и да засили партньорствата със системни интегратори като Accenture, KPMG и Deloitte. Председателят и главен изпълнителен директор Арвинд Кришна каза, че IBM също планира да комбинира софтуера Apptio със своята платформа Watsonx AI и софтуера за автоматизация на компанията.

OpenText погълна Micro Focus за $5,8 млрд.

През януари OpenText приключи придобиването си за 5,8 милиарда долара на доставчика на софтуер и киберсигурност Micro Focus International, създавайки софтуерен гигант с широко портфолио от продукти за управление на информацията и ИТ сигурността.

OpenText, базирана в Онтарио, и Micro Focus, която е от Нюбъри, Обединеното кралство, първоначално разкриха сделката за придобиване през август 2022 г. с обявена цена от около 6 милиарда долара. OpenText се разраства агресивно чрез придобивания през последните години, включително закупуването на Carbonite през 2019 г. за приблизително $1,45 милиарда и Zix Corp. през 2021 г. за $860 милиона.

Коментар