Прогнозите за пазара на смартфони се влошават

Продажбите на смартфони ще намалеят тази година, категорични са анализаторите
(снимка: CC0 Public Domain)

Годишните прогнози за пазара на смартфони стават все по-лоши. Анализаторите продължават да занижават оценките си за обема на продажбите на умни телефони в световен мащаб.

В скорошен доклад DigiTimes Research понижи прогнозата си – според анализаторите от тайванската компания, през второто тримесечие на 2023 г. производителите на смартфони са доставили само 250 милиона устройства, което е с 8,7% по-малко спрямо същия период на 2022 г.

Втората половина на годината традиционно се счита за период на съживяване в търсенето на електроника, но в индустрията на смартфоните ситуацията все още не се е променила към по-добро. Според тайванските експерти, повечето регионални пазари продължават да страдат от висока инфлация, което води до забавяне на потреблението. Това засяга най-тежко развиващите се страни.

Като се има предвид настоящата ситуация, анализаторите очакват през втората половина на 2023 г. на световния пазар да се появят около 567 милиона смартфона – това е с 2,7% по-малко от доставките през второто полугодие на 2022 г.

Почти същите обеми в производството на смартфони отчитат наблюдателите на пазара от TrendForce. По техни данни, в периода януари-юни 2023 г. са произведени 522 милиона смартфона, което е с 13,3% по-малко от преди година. Резултатът от първите шест месеца е минимален за последните 10 години.

Що се отнася до очакваните годишни резултати, корекциите надолу вече се превръщат в навик сред анализаторите. По-рано тази година DigiTimes Research заяви, че глобалните доставки на смартфони през 2023 г. няма да надхвърлят 1,1 милиарда единици. Новата оценка на изследователската фирма е с още 20 милиона по-ниска, което означава, че годишните доставки сега се оценяват на 1,08 милиарда смартфона.

Експертите също преразгледаха прогнозата си за 5G сегмента. Сега той осигурява годишен резултат от 564 милиона единици, въпреки че през юли се очакваше да бъде 577 милиона броя. Ако най-лошите опасения на анализаторите се потвърдят, тогава в сравнение с 2022 г., категорията 5G ще намалее като обем не с 1,9%, както се смяташе преди, а с 4,2%.

Перспективите за пазара на смартфони от гледна точка на DigiTimes Research изглеждат още по-песимистични, отколкото ги вижда IDC. През септември американската агенция също предупреди, че ситуацията в индустрията продължава да се развива по неблагоприятен сценарий. Според коригираната прогноза на IDC, тази година доставките на смартфони трябва да намалеят с 4,7% до 1,15 милиарда единици.

„Въпреки че нивата на запасите се нормализираха, повечето OEM производители остават изключително предпазливи в краткосрочното си планиране, като така отново забавят възстановяването”, коментира директорът по изследвания в IDC Набила Попал.

Коментар