Електрониката ще форсира бума на твърдотелните батерии

Пазарът на твърдотелни батерии възлиза на 85 млн. долара през 2023 г., но ще расте шеметно в идните седем години (снимка: CC0 Public Domain)

Очаква се пазарът на твърдотелни батерии да достигне обем от 963 милиона щатски долара до 2030 г. при среден годишен ръст от 41,5 % за периода 2023-2028 г. Въпреки че твърдотелните батерии имат по-висока енергийна плътност, солидна структура, по-добра стабилност и са по-безопасни в сравнение с литиево-йонните батерии, те имат няколко ограничения, които все още бавят навлизането им.

Факторите, поради които твърдотелните батерии все още не са превзели света на акумулаторите, са ниската йонна проводимост, високата реактивност и високата обща цена, казват анализаторите от според нов доклад на MarketsandMarkets. Ограниченията могат да бъдат преодолени чрез въвеждане на различни твърдотелни електролити от различни материали. Очаква се непрекъснатите усилия за изследване и развитие да стимулират растежа на пазара на твърдотелни батерии.

Многоклетъчните системи ще доминират до 2030 г., прогнозират още анализаторите. Многоклетъчните батерии са предназначени за използване в електрически превозни средства и домашни батерии. Тук твърдотелните системи конкурират успешно традиционните батерии, които са склонни да работят зле при високи температури и изискват скъпи, тежки защитни материали за безопасност. Класическите акумулатори са лесно запалими. От друга страна твърдотелните са безопасни, тъй като нямат течни електролити, надеждни са, по-малко запалими и имат висока енергийна плътност и дълъг живот на съхранение, което ги прави идеални за приложения при високи температури.

От гледна точка на капацитетите най-популярни ще останат батериите с капацитет под 20 mAh. Те са сравнително леки, по-малки по размер, имат по-малък диапазон на напрежение в сравнение със своите „колеги“ от традиционната технология. Такива батерии са идеални за приложения като носими устройства, безжични сензорни устройства, IoT устройства и други, които нямат интензивна консумация на енергия.

Потребителската електроника е индустрията, която ще тласка напред развитието на твърдотелните акумулатори. Твърдотелните батерии са компактни; областите на тяхното приложение обаче не се ограничават до малките устройства. Тези батерии могат да захранват потребителска електроника като мобилни телефони, лаптопи, таблети и цифрови фотоапарати, и то в близко бъдеще. Интегрирането на твърдотелна батерия вместо конвенционална не само прави продукта по-лек, като по този начин увеличава неговата ефективност, но също така позволява на производителите да проектират тънък и лек продукт, което им позволява да бъдат в крак с нововъзникващите тенденции на пазара.

Коментар