AI вгражда вежливост в уеб-дискусии по спорни теми

Изследователи създадоха AI асистент, който помага да смекчим острия тон при разгорещени онлайн-спорове (снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи са използвали AI, за да създадат начин за подобряване на качеството и вежливостта на онлайн дискусиите по поляризиращи теми, като предоставят на потребителите предложения за преформулиране на техните коментари, преди да ги публикуват. Учените казват, че ако се използва правилно, този AI може да се използва за създаване на по-мил и по-безопасен цифров пейзаж.

Онлайн разговорите играят централна роля в съвременното е-общество. Но секциите за коментари в социалните медии и дигиталните новинарски издания са пълни с дискусии, които се нажежават и прерастват в люти спорове, пълни с остри реплики, заплахи и обиди.

Изследователи от университета Бригъм Йънг (BYU) и университета Дюк са разработили AI, който може да помага за любезното участие в онлайн чатове, подобрявайки тяхното качество и насърчавайки вежливостта. За своя експеримент учените набрали 1574 участници за и ги накарали да се включат в онлайн дискусия относно регулирането на оръжията в САЩ – крайно спорен въпрос, който често се повдига покрай всеки политически дебат. В споровете по двойки мнозина „кръстосали“ словесните си аргументи. Като част от експеримента спорещите участници получили по няколко предложения за преформулиране на изказванията си, преди да ги публикуват.

Средно по 12 съобщения били изпратени във всеки разговор. Общо са предложени 2742 префразирания, генерирани от AI алгоритъма. В две трети от случасите участниците са приели префразираните изказвания, предложени от AI. Дискусионните партньори на хора, които са приложили едно или повече предложения за префразиране чрез AI, са съобщили за „значително по-високо качество на разговора“. Те казват, че са били по-склонни да изслушват гледните точки на своите опоненти.

„Открихме, че колкото по-често се използват префразите, толкова по-вероятно е участниците да чувстват, че разговорът не предизвиква разделение и че биват чути и разбрани“, казва Дейвид Уингейт, един от съавторите на изследването. Той и колегите му смятат, че разработеното от тях решение може да се бори с „токсичната онлайн култура“, която е проникнала в интернет.

В крайна сметка, според изследователите, експериментът показва, че правилно използван, AI може да играе важна роля в създаването на по-позитивен и приятен онлайн пейзаж, насърчавайки дискусии, които са белязани от разбиране, вежливост, съпричастност и уважение.

Коментар