Ще има ли лого Prada на костюмите на астронавтите?

Италианската модна къща Prada ще участва в изработката на костюмите на астронавтите от НАСА (снимка: Axiom Space)

Новите космически костюми на астронавтите ще бъдат разработени съвместно от Axiom Space и италианската къща за луксозно облекло Prada. Заедно те ще създадат високотехнологичните скафандри, които астронавтите на НАСА ще носят, когато потеглят към Луната през 2025 г. като част от програмата Artemis.

Партньорството между компания за космически технологии и салон за висша мода може да изглежда като някаква наистина странна бюрократична грешка, но в решението има известна логика. През 60-те години на миналия век скафандрите, носени от Нийл Армстронг и Бъз Олдрин при тяхната историческа лунна мисия от 1969 г., са ушити на ръка от шивачки в International Latex Corporation в Доувър, Делауеър – дъщерно дружество на Playtex Corporation, което преди е било известно с производството на сутиени.

Въпреки че сутиените са елементи от ежедневното облекло, има много експертен опит и доста инженерна наука в направата им. Изискват се задълбочено разбиране за суровините и за това как тъканите да се съединят с много фин толеранс.

Съгласно новото споразумение, инженерите от Prada ще работят с Axiom Space, за да помогнат при проектирането на скафандъра Artemis Exploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU), който ще бъде носен при мисията Artemis III. Тя ще прати американски астронавти на Луната. Целта е да се създаде гъвкав, издръжлив и по-удобен костюм, който не само може да издържи на лунната среда, но и да позволи на астронавтите по-голяма мобилност, както и използването на интелигентни цифрови системи за поддръжка.

Дали новите костюми ще имат модна кройка и дали ще носят логото на Prada, предстои да видим.

Коментар