Нови чипове Snapdragon X обещават „квантов скок” в Windows лаптопите

Новите процесорни ядра Qryon ще променят статуквото при Windows лаптопите
(снимка: видео Qualcomm)

Американският разработчик на чипове Qualcomm подготвя нова SoC платформа Snapdragon X Series, на която се възлагат надежди рязко да подобри производителността на мобилните компютри с Windows. Компанията говори за „квантов скок” в бързодействието и енергийната ефективност.

Според източници от индустрията, Qualcomm ще ребрандира своите платформи Snapdragon, но това няма да засегне мобилните решения на компанията. Следващото поколение SoC за PC-та ще се нарича Snapdragon X Series и цели да промени статуквото на пазара за преносими Windows компютри. 

Старши вицепрезидент и главен маркетинг директор на Qualcomm Дон Макгуайър повдига завесата пред плановете на компанията в своя блог. Той потвърждава, че Snapdragon X са платформите, които ще получат процесорни ядра Oryon.

Тези ядра ще направят „квантови скокове в производителността и енергийната ефективност” и „в комбинация с NPU, новият SoC ще даде възможност за ускорено потребителско изживяване с устройството в ерата на генеративния изкуствен интелект”, казва Макгуайър.

Ядрата Oryon са базират на разработки на компанията Nuvia, която Qualcomm купи през 2021 г. за сумата от 1,4 млрд. долара. Очаква се новите платформи да разтърсят пазара на лаптопи с Windows по същия начин, по който ARM чиповете Apple Silicon промениха сегмента на MacBook компютрите.

Коментар