Задава се първият ВЕИ търг в страната

Очаква се през ноември да станат ясни победителите в първия у нас търг за възобновяема енергия (снимка: CC0 Public Domain)

Правителството откри обществено обсъждане във връзка с първия в страната търг за възобновяема енергия. Очаква се проектът да разпредели помощ за общо 1425 MW капацитет за производство на енергия от възобновяеми източници и 350 MW съхранение.

В петък, 6 октомври 2023 г., Министерството на енергетиката отвори за обществено обсъждане първата от серия покани по процедура за подкрепа на нови мощности за производство на електроенергия от възобновяеми източници и съхранение на електроенергия от Националния план за възстановяване и устойчивост.

По процедурата ще бъде предоставена подкрепа за изграждането и интегрирането в електрическата мрежа на нови 1 425 MW мощности за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници, заедно с 350 MW съоръжения за съхранение на електрическа енергия.

На първия етап, в рамките на настоящата покана, ще бъде предоставена инвестиционна подкрепа за изграждане на минимум 570 MW мощности за производство на електроенергия в комбинация със 150 MW съоръжения за съхранение.

Крайният срок за изпращане на становища в общественото обсъждане е 6 ноември 2023 г.

Механизмът на ВЕИ търговете е предпочитан от все повече правителства по света, тъй като позволява закупуване на ВЕИ електроенергия на конкурентна цена. Така ВЕИ търгът в съседна Сърбия, проведен това лято, завърши през август с най-ниската оферта за вятърни проекти в размер на 0,06448 евро за киловатчас и най-ниската оферта за фотоволтаика – €0,08865/kWh.

България разполага с 1948 MW слънчеви фотоволтаични инсталирани мощности към края на 2022 г., според последните статистики, публикувани от Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA).

Коментар