Трикче инсталира Windows 11 на несъвместими компютри

Инсталирането на Windows 11 дори на 15-годишен компютър вече не е проблем
(снимка: CC0 Public Domain)

Много потребители на Windows бяха ограничени да преминат към версия 11, заради несъвместимост на своите компютри с хардуерните изисквания на новата операционна система. Надстройката до Windows 11 понякога изискваше покупка на нов компютър. Има обаче прост и удобен начин за заобикаляне на ограниченията при инсталиране на Windows 11 на остарели компютри. 

Windows 11 е известна със своите завишени технически характеристики, поради които потребителите неохотно се отказват от Windows 10. Но тези ограничения вече могат да бъдат заобиколени с помощта само на един текстов параметър, информира тематичният портал Neowin.

Простият метод на Боб Пони

Самият параметър изглежда така: „/product server”. Потребител на социалната мрежа X (известна още като Twitter) с псевдоним Боб Пони (@TheBobPony), твърди, че идеята с този параметър работи при стартиране на инсталация на Windows 11 директно от работеща версия на Windows.

За да направи това, Боб Пони използва обичайния команден ред – класически инструмент, включен във всички съвременни операционни системи на Microsoft. В него той посочва пътя до инсталационния файл на Windows 11 (setup.exe), като добавя „/product server”.

Този метод позволява на потребителите да заобикалят не само ограниченията за обема на RAM паметта (поне 4 GB), капацитета на SSD (поне 64 GB) и процесора (най-малко осмо поколение Intel Core), но и да се справят с липсата на модул за сигурност TPM 2.0 на компютъра си, което също е препятствие за инсталиране на Windows 11.

На теория същият трик може да работи, когато се използват популярни нелицензирани версии на Windows. Боб Пони твърди, че всичко се е получило в експеримента, дори с най-новата тестова версия на Windows 11 за разработчици, тоест Microsoft все още не е затворила вратичката.

(източник: @TheBobPony)

Microsoft знае за съществуването на тази възможност. Вероятно тя е предвидена, за да се опрости достъпът до Windows 11 на тестери, които нямат модерен хардуер, или да се провери как ще функционира системата, ако бъде инсталирана на стар компютър.

Боб Пони не е откривателят на трика с параметъра „/product server”. Всъщност първият потребител, който сподели информация за тази хитринка, има псевдоним dungltcd и живее във Виетнам.

Бавното проникване на Windows 11

Microsoft обяви Windows 11 през юни 2021 г. и веднага започна активно да популяризира новата ОС, включително чрез мащабна програма за отворено бета тестване – получаването на официална тестова компилация на операционната система не беше трудно. Още тогава обаче се появиха първите проблеми със съвместимостта на системата с по-стари компютри, което предизвика възмущение сред някои потребители и насърчи опитите за заобикаляне на ограниченията.

До пускането на Windows 11 през октомври 2021 г. ситуацията със системните изисквания не се промени. Microsoft започна още по-агресивна политика за популяризиране на новата система, като позволи на потребителите с лицензи за Windows 7, 8, 8.1 и Windows 10 да надстроят безплатно системите си до версия 11. Между другото, актуализацията от Windows 7 води до загуба на всички потребителски данни.

Усилията на Microsoft за популяризиране на Windows 11 се провалиха в известна степен, именно заради системните изисквания. Докато обикновените потребители най-често нямат затруднения при закупуване на нов компютър или лаптоп, който отговаря поне на минималните изисквания на операционната система, то бизнес секторът е затруднен да направи това – актуализирането на компютърния парк най-вероятно ще удари силно бюджета на организациите.

Освен това няма причина фирмите да бързат да преминат към Windows 11 – предишната версия 10 на операционната система ще получава актуализации за сигурност до октомври 2025 г. и всички популярни програми все още работят с нея.

За две години съществуване Windows 11 достигна дял от само 23,61% при десктоп платформите, в сравнение със 71,64% за Windows 10, пуснат преди повече от осем години (по данни на StatCounter, септември 2023 г.).

Търсенето на Windows 11 почти не нараства. Възможно е случващото се да е повлияно от предстоящия дебют на още по-нова система – Windows 12. Microsoft вече работи върху нея, като пускането ѝ е насрочено за 2024 г., според източници от Intel.

В полза на Microsoft?

От друга страна, трикът на Боб Пони може би работи в полза на Microsoft, която се стреми да популяризира възможно най-бързо и с минимални разходи Windows 11. Потребителите на системата може да станат много повече, благодарение параметъра „/product server”.

Разработчиците на допълнителен софтуер за запис на инсталационни изображения на Windows 11 на USB устройства също дават своя принос. Авторите на популярната помощна програма Rufus добавиха методи за заобикаляне на хардуерните изисквания на Microsoft още през октомври 2021 г., веднага след пускане на системата и оттогава непрекъснато ги подобряват.

Подобна функция е налична и в програми, които конкурират Rufus. Такива, например, са Ventoy и по-известната WinToUSB.

Коментари по темата: „Трикче инсталира Windows 11 на несъвместими компютри”

добавете коментар...

  1. Иван

    Коя дистрибуция на Линукс ползвате?

  2. Петьо

    Уиндоус 11 е много добър и с естетичен интерфейс, работи прекрасно на 15 год компютър след леко драсне в регистъра.

  3. oknevenko

    Каква е логиката да инсталираш Windows 11 когато няма съвместимост компютъра става муден буквално умира.

  4. :o)

    въпросът е , че никой няма ни най малко намерение да инсталира тва Уиндоус 11
    само по насилствен начин ще го наложи M$.

  5. язека

    Не се интересувам, защото не ползвам дома Виндовс а Линукс с последен кернел на 12 годишен лаптоп. Върви на пушка.

Коментар