Край на измамите с капацитета на USB флашките?

Когато купувате флаш устройства в интернет, трябва да внимавате да не попаднете на фалшификати (снимка: CC0 Public Domain)

Американската компания Gibson Research Corporation (GRC) създаде софтуерен инструмент за идентифициране на USB устройства памет, чийто реален капацитет не съвпада с обявения от производителя. Програмата обещава да реши проблема с фалшивите спецификации. 

Помощната програма, наречена ValiDrive, е достъпна за изтегляне от официалния уебсайт на компанията. Програмният код е затворен. Освен че ви помага да откриете фалшиви външни устройства за съхранение, програмата може да предложи функция за проверка на устройството за грешки при четене/запис на информация, отбелязва Tom’s Hardware.

Малка и ефикасна програма

ValiDrive е малка по размер – програмата “тежи” само 95 KB. Освен това не е необходимо да се инсталира на компютъра – просто може да я копирате и стартирате от произволно локално устройство.

Друга характеристика на програмата, която някои потребители може да считат за недостатък, е архаичният дизайн на графичния интерфейс, който не се вписва много добре в дизайна на съвременните операционни системи Windows. Това обаче не влия по никакъв начин на функционалността и лекотата на използване на приложението.

Потребители, които вече са тествали програмата, говорят за нея предимно положително – поне в коментарите в социалната мрежа X (бивша Twitter). Валидирането на преносим SSD с капацитет 256 GB, например, отнема не повече от 20 секунди.

Историята на ValiDrive

Създаването на ValiDrive е продиктувано от негативния опит на главния изпълнителен директор на GRC – Стив Гибсън, разработчик на софтуер и изследовател на информационната сигурност с дългогодишен опит – от закупуването от интернет на фалшиви USB флаш памети с голям капацитет, които в действителност се оказват много по-малки.

Гибсън лично е закупил 12 преносими USB устройства през септември 2023 г., за да тества нова версия на друг софтуерен продукт на GRC, от глобалната платформа за онлайн търговия Amazon. Всички те, без изключение, се оказват фалшиви. Един от закупените образци, позициониран от продавача с внушителните 2 TB, всъщност побира само 62 GB.

Устройство с “внушителните” 2 TB всъщност побира само 62 GB…
(източник: GRC)

Как стават измамите

Някои търговци в популярни онлайн платформи като AliExpress и Amazon продават устройства с флаш памет, чийто истински капацитет е надценен. Има голяма вероятност купувачите да се натъкнат на такива продукти, когато избират SSD, SD карта или USB флашка на значително намалена цена.

Така например, в Walmart и AliExpress са засечени преносими SSD дискове с капацитет 30 TB за $39 на брой. Вътре в такова устройство има малка печатна платка с два microSD слота, в които са поставени две карти с памет, чийто общ капацитет е няколко пъти по-малък от декларираните 30 TB.

През октомври 2023 г. китайският портал MyDrivers съобщи, че на пазара в страната е регистриран случай на фалшиви външни твърдотелни дискове, при които от SSD-то са останали само името и форм-факторът.

Когато сте купили фалшификат от този вид, измамата не винаги може да бъде разпозната веднага. Често производителят на такива устройства модифицира фърмуера, така че всички стандартни инструменти на ОС да показват информация за капацитета на устройството, който съответства на предоставения от доставчика.

Въпреки това, ако се опитате да запишете на такъв диск масив от данни, който надвишава действителния му капацитет, когато няма повече свободно място, системата ще започне „безшумно” да презаписва информацията върху предишната, записана на същото място.

Трябва да се отбележи, че изтритите файлове все още са видими, когато преглеждате съдържанието на устройството чрез файлови мениджъри. В този случай може да осъзнаете загубата на файлове, когато направите опит за копиране или четене. Същевременно срокът за защита на купувача в платформата за електронна търговия, откъдето е купено фалшивото устройство, може да е изтекъл и това прави невъзможно възстановяването на парите.

Проверката на флаш устройство, закупено онлайн, с помощта на инструменти като ValiDrive, вероятно ще помогне за идентифициране на продукти с характеристики, които не отговарят на посочените, и ще даде шанс на купувача да развали сделката с недобросъвестния продавач.

Коментари по темата: „Край на измамите с капацитета на USB флашките?”

добавете коментар...

  1. Kakakurvi

    Hates Kaka dead

  2. Mitko

    Fuck it you

  3. Патил и препатил

    Хубав материал.
    Обаче едва ли ще има край на измамите.
    Тоя свят става все по-лъжлив!
    За съжаление!

  4. Анонимен

    С такава програма хванах моята фалшива сд карта, но това беше 2014 година. И точно тази програма как ще спре фалшификатите, като за десет години други програми не успяха. Сега в алито има ssd дискове за без пари, ама за балъците.

  5. :o)

    Какво мога да ти кажа, кХолега…АЗ ли да пазарувам ит техника от Турция? Кажи ми 🙂

  6. потърпевш

    Един от големите верижни търговски магазини в турция с купих usb флашка с капaцитет 120 GB но се оказа че е с много по-малък, въпреки че ОС показваше че е с 120 GB.
    Доката го разбера изтече много време и изгубих много ценна иноформация за мен от флашката и не можах да си търся правата заради изтеклия срок.

    Благодарности за сайта че ни осветлява с полезни статии.

Коментар