AMD придобива разработчик на изкуствен интелект

Сделка на AMD разширява възможностите на компанията в сферата на AI 
(снимка: AMD)

AMD постигна споразумение за придобиване на Nod.ai – разработчик на софтуер с изкуствен интелект за нуждите на хиперскейлъри, корпорации и стартъпи. Стойността на сделката не се съобщава.

Придобиването ще помогне на AMD да разшири своя капацитет за разработка на AI софтуер с отворен код. Това е стратегическа инвестиция, с която американският чипмейкър ще увеличи предлагането на висококонкурентни и оптимизирани AI решения на различни категории клиенти, за да си осигури дългосрочен ръст на бизнеса.

Nod.ai разработва оптимизирани решения с изкуствен интелект за водещи хиперскейлъри, корпорации и стартиращи фирми. Възможностите за автоматизация на софтуера SHARK съкращават ръчната оптимизация и времето, необходимо за внедряване на високопроизводителни AI модели.

Решенията на компанията вече се използват в широко портфолио от центрове за данни, крайни и клиентски платформи, захранвани от AMD CDNA, XDNA, RDNA и Zen архитектури.

Със споразумението за придобиване, в AMD ще се влее екип от експерти, известни със своя съществен принос в развитието на AI софтуера с отворен код, както и със своя опит в AI оптимизациите.

Коментар