Биткойн не щади никого – голям играч е пред фалит

Нито домашният “копач”, нито големите доставчици на оборудване за добив на криптовалута са пощадени от проблемите на биткойн (снимка: CC0 Public Domain)

Компанията Bitmain, считана за най-големия производител на хардуер за копаене на криптовалута (интегрални схеми със специално предназначение, ASIC), се оказа в изключително трудна финансова ситуация. Положението е толкова зле, че ръководството е принудено да вземе крайни мерки и да прекрати изплащането на заплати на служителите си.

Според публикация на Yahoo Finance, забавянето в изплащането на заплати все още е малко – служителите не са виждали в сметките си възнагражденията за септември 2023 г. Но за компания от нивото на Bitmain това е много лош знак.

Фирмата също така намали всички бонуси и стимули за своите служители. Заедно с това тя вече няма намерение да им изплаща досегашните заплати – предстои базисната ставка да бъде намалена с 50%.

Възход и падение

Bitmain е сравнително млада компания, основана само преди 10 години, през 2013 г. Пет години по-късно тя става най-големият доставчик в света на ASIC за копаене на криптовалути, по-специално биткойн. На върха на своята популярност хардуерът ѝ заемаше 70% от световния пазар.

10 години след основаването си, неплащането на заплати е само един от проблемите пред Bitmain. Те включват още големи глоби в Китай, една от които беше издадена през април 2023 г. за сума, равняваща се на $3,6 млн. Компанията беше обвинена в данъчни измами и веднага глобена, въпреки че вината ѝ все още не е доказана.

Няколко години по-рано Bitmain се отказа от плановете си да стане публична компания и да предлага акции. Тя не посочи официални причини, но приблизително по същото време между основателите на фирмата възникна конфликт.

Джихан Ву и Микри Джан успяха да постигнат споразумение, въпреки че спорът за собствеността на компанията продължи повече от година. Страните подписаха споразумение, според което Ву освободи постовете на председател на борда на директорите и главен изпълнителен директор на Bitmain. Той също така продаде своя дял на Джан за 600 милиона долара.

Що се отнася до IPO-то, Bitmain възнамеряваше да открие всички предимства на борсата преди края на 2022 г. Компанията искаше да продаде акции на стойност 5 милиарда долара.

Биткойн е основният заподозрян

Не може да се изключи, че случващото се с Bitmain е поредната последица от проблемите на световния пазар на криптовалута. Неговият локомотив, биткойн, отдавна падна като цена и вече не показва бърз растеж, опитвайки се да остане в рамките на $20-30 хиляди за виртуална монета, но имаше периоди, когато слезе до $15-16 хиляди. За сравнение, в пика си през ноември 2021 г. биткойн струваше около $70 хиляди.

Други валути, които не съществуват в реалния свят, се обезцениха след биткойните, а блокчейн мрежата Ethereum напълно промени концепцията си – сега общата мощност на машините за копаене по никакъв начин не влияе на скоростта на производство на този токен.

В резултат на това индивидуалните копачи тихо напускат пазара, продавайки фермите си на безценица на вторичния пазар, а големите компании, чийто основен бизнес е копаенето на криптовалути, шумно се провалят. Търсенето на видеокарти, готови ферми, както и специализирани ASIC е намаляло, което се вижда от нормализираните цени на графичните ускорители.

Неясно бъдеще

Bitmain усети пълното въздействие от спада на пазара за криптовалути. Продажбите на нейните ASIC намаляха, а през септември 2022 г. платформата за копаене S19 Pro поевтиня с около 40%.

В момента Bitmain има няколко офиса по целия свят – представителства на компанията работят в Китай, Казахстан, Малайзия, Сингапур и САЩ. Доставчикът на ASIC чипове не разкрива общия брой на служителите си, нито уточнява дали планира закриване на офиси и намаляване на персонала.

Коментари по темата: „Биткойн не щади никого – голям играч е пред фалит”

добавете коментар...

  1. Фодал

    Да му работят без заплати тогава я -унугунду-чукундурите роби в Бълхарската комунистическа република са тренирани и научени така от поне 80г. Да си безропотно животно е чест за тях за да хранят безполезната си каста от унищожители наричани прятно бюрокрация.

  2. Йордан

    Хайде, хайде, всички знаем, че бъдещето е в криптото. През последните 3-4 години стотици хиляди хора станаха милионери благодарение на биткойн, а още толкова, че дори и повече, ще станат милионери идните 2-3 години. Не се косете.

  3. User

    Не виждам никаква драма, нормално е бизнеса се променя няма вечна бизнес ниша. Това се случва с всякакви видове други стоки и услуги. Единствено тенденциозно отразяване на една обикновена новина написана пропагандно и некоректно с етикети и внушения.

Коментар