САЩ обмислят 30% данък върху добива на криптовалута

Въздействието на производството на криптовалута върху енергийните системи се превърна в глобален проблем (снимка: CC0 Public Domain)

Президентът на САЩ Джо Байдън предложи да се въведе допълнителен данък от 30% върху цената на електроенергията, която се използва за копаене на криптовалута. Това ще бъде най-драстичната мярка в страната за ограничаване на неконтролираното използване на електроенергия за крипто-добив.

Тази седмица Байдън очерта плана си за законопроект DAME (акциз върху копаене на цифрови активи) пред американските законодатели, съобщи PC World. Предвид  въздействието на производството на електроенергия върху околната среда, както и по-високите цени на енергията за всички други индустрии, крайният резултат от приемането на DAME трябва да бъде огромен 30-процентов данък върху енергията, използвана за копаене на криптовалута.

Законът DAME не е първият инструмент, с който правителствените агенции на САЩ се опитват директно да легализират добива на криптовалута, за да го ограничат или увеличат. Докато законите относно криптовалутите са все още в начален стадий, на федерално ниво криптовалутите могат да се считат или за ценна книга, или за стока, и следователно се облагат с данък въз основа на тяхната стойност в щатски долари.

Обменът на криптовалута е предмет на Закона за банковата тайна и други федерални финансови закони. Един от приоритетите на администрацията на Байдън е създаването на по-всеобхватна национална политика за регулиране на криптовалутите.

Въздействието на производството на криптовалута върху енергийните системи се превърна в глобален проблем. В допълнение към огромните количества енергия, които законно се преобразуват в цифрови активи без „местните и национални икономически ползи, обикновено свързани с бизнеса, използващ същото количество електроенергия”, незаконни ферми за криптовалута с откраднато електричество и ботнет мрежи често използват заразени компютри за копаене на криптовалута.

По-рано Китай и няколко други страни забраниха обмена на криптовалути – водени повече от желание да регулират паричните преводи, отколкото да ограничат използването на електроенергия.

Въпреки нарастващия интерес към регулирането на криптовалутите, законопроектът DAME на президента Байдън има малък шанс да стане федерален закон в краткосрочен план, поради вътрешнополитически сложности. Но постепенно може да се постигне съгласие.

Коментар