Microsoft забрани добива на криптовалута в облака Azure

Големите клауд доставчици забраниха или ограничиха крипто-копаенето на своите ресурси
(снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft тихомълком забрани добива на криптовалути в своя облак Azure, публикувайки актуализация на универсалното лицензионно споразумение за онлайн услуги.

Промените в Универсалните лицензионни условия за онлайн услуги влязоха в сила на 1 декември и се отнасят основно до услугите, предоставяни при обемно лицензиране. По принцип, промените засягат правилата за използване на облака Azure. Но все още остават някои изключения за криптовалутите, отбелязва The Register.В краткото резюме се посочва, че крипто-копаенето е забранено „без предварително одобрение от Microsoft”. По-специално, в раздела „Политика за приемлива употреба” е посочено, че нито клиентът, нито неговите клиенти могат да се занимават с добив на криптовалута. В противен случай е необходимо писменото разрешение на доставчика на облака „независимо от условията на абонамента”.

Подобни забрани вече бяха въведени от Digital Ocean, Google Cloud, Oracle и OVH. Лидерът на клауд пазара AWS не позволява копаене на криптовалута като част от безплатния пакет.

Според Microsoft, забраната за копаене е въведена поради риска от прекъсване или дори спиране на онлайн услугите, както и възможни незаконни действия –  от измама до незаконно използване на потребителски ресурси. Всички промени, според Microsoft, са предназначени да защитят клиентите и да намалят риска от прекъсване на услугите.

В същото време компанията си запазва правото да разгледа заявленията за копаене с тестови цели и за изследвания в областта на киберсигурността. По-рано Microsoft вече блокира някои акаунти за копаене на криптовалута.Тъй като „майнингът” преди това не беше подложен на системно преследване, може само да се гадае по каква причина Microsoft и други облачни компании го забраниха или ограничиха на своите клауд ресурси.

Има много хипотези – от опасения за възможна неплатежоспособност на клиенти поради скорошни колебания на пазара до това, че Azure няма достатъчно изчислителна мощност. Възможно е Microsoft просто да търси по-„стабилни” клиенти, за които сега освобождава инфраструктура.

Коментар