Microsoft забрани добива на криптовалута в облака Azure

Големите клауд доставчици забраниха или ограничиха крипто-копаенето на своите ресурси
(снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft тихомълком забрани добива на криптовалути в своя облак Azure, публикувайки актуализация на универсалното лицензионно споразумение за онлайн услуги.

Промените в Универсалните лицензионни условия за онлайн услуги влязоха в сила на 1 декември и се отнасят основно до услугите, предоставяни при обемно лицензиране. По принцип, промените засягат правилата за използване на облака Azure. Но все още остават някои изключения за криптовалутите, отбелязва The Register.



В краткото резюме се посочва, че крипто-копаенето е забранено „без предварително одобрение от Microsoft”. По-специално, в раздела „Политика за приемлива употреба” е посочено, че нито клиентът, нито неговите клиенти могат да се занимават с добив на криптовалута. В противен случай е необходимо писменото разрешение на доставчика на облака „независимо от условията на абонамента”.

Подобни забрани вече бяха въведени от Digital Ocean, Google Cloud, Oracle и OVH. Лидерът на клауд пазара AWS не позволява копаене на криптовалута като част от безплатния пакет.

Според Microsoft, забраната за копаене е въведена поради риска от прекъсване или дори спиране на онлайн услугите, както и възможни незаконни действия –  от измама до незаконно използване на потребителски ресурси. Всички промени, според Microsoft, са предназначени да защитят клиентите и да намалят риска от прекъсване на услугите.

В същото време компанията си запазва правото да разгледа заявленията за копаене с тестови цели и за изследвания в областта на киберсигурността. По-рано Microsoft вече блокира някои акаунти за копаене на криптовалута.



Тъй като „майнингът” преди това не беше подложен на системно преследване, може само да се гадае по каква причина Microsoft и други облачни компании го забраниха или ограничиха на своите клауд ресурси.

Има много хипотези – от опасения за възможна неплатежоспособност на клиенти поради скорошни колебания на пазара до това, че Azure няма достатъчно изчислителна мощност. Възможно е Microsoft просто да търси по-„стабилни” клиенти, за които сега освобождава инфраструктура.

Коментар