САЩ спряха и “орязаните” Nvidia ускорители за Китай

Някои графични ускорители на Nvidia бяха създадени специално за Китай
(снимка: Nvidia)

Китай изглежда не трябва да получава нищо от своя конкурент за номер едно в световната икономика – САЩ. В поредна ескалация на санкциите, Белият дом ще забрани доставките в Поднебесната на ускорители Nvidia, създадени специално за Китай.

По-рано Съединените щати ограничиха доставките в Китай на най-новите ускорители на Nvidia, което принуди американската компания да създаде специални орязани версии A800 и H800. Сега под санкциите падат и тези модели.

Министерството на търговията на САЩ обяви, че планира да ограничи продажбата на AI графични ускорители в Китай. Това включва забрана за доставки на ускорители A800 и H800 в азиатската страна.

Сходни продукти на AMD и Intel също може да попаднат в забранителния списък, но все още няма подробности. Очевидно ограниченията няма да се основават на модели, а на определени параметри: производителност и TFLOPS на кв.мм.

Според репортаж на CNBC по темата, целта на ограниченията на САЩ е да попречат на Китай да получи достъп до усъвършенствани полупроводникови продукти, които биха могли да улеснят пробива на страната в областта на изкуствения интелект, особено за военни приложения. Сега на пазара това са предимно ускорители на Nvidia.

Коментар