Български таланти ще участват в международен турнир по киберсигурност

Турнир по киберсигурност за младежи ще се проведе този месец в Норвегия 
(илюстрация: А1 България)

Младежите от Националния отбор по киберсигурност, подкрепени от А1 България, ще участват в международното състезание European Cybersecurity Challenge (ECSC), което ще се проведе този месец в Норвегия.

Десет български младежи между 14- и 25-годишна възраст ще премерят уменията си в надпреварата, организирана от Европейската асоциация по киберсигурност (EНИСА), от 23 до 27 октомври в скандинавската страна.

Турнирът European Cybersecurity Challenge се провежда всяка година от Агенцията на ЕС за киберсигурност сред млади таланти от Европа и включва поредица от състезания, които дават възможности за сътрудничество и обмен на опит и идеи в справянето с киберзаплахите.

Целта на организаторите е да насърчат младите хора да се развиват в областта на киберсигурността и да усъвършенстват уменията си, като ги свързват с водещи компании, работещи в тази сфера. Надпреварата се подкрепя от Европейската комисия и държавите-членки предвид нарастващите по брой и интензивност кибернападения в световен мащаб.

А1 България, която развива дейност и в сферата на киберзащитата с решения като Web Application Firewall, DDoS Protection и Penetration Testing, подкрепя участието на отбора, който ще представя страната ни в европейския форум.

„Подкрепата ни за българския младежки отбор е в подкрепа на бъдещите специалисти, които ще имат основна роля в опазването на дигиталната екосистема от киберзаплахи”, сподели Михаил Семерджиев, старши мениджър „ICT услуги” в А1.

Десетте състезатели бяха подбрани след оспорвана надпревара в два квалификационни кръга, проведени през март и юни тази година. Те включваха различни задачи в сферата на мрежовата и мобилната сигурност, крипто пъзели, реверсивно инженерство и дигитални разследвания. През август и октомври състезателите участваха и в специални тренировъчни сесии.

Квалификациите у нас бяха организирани с подкрепата на Министерството на електронното управление и националния координатор по киберсигурност за България – Петър Кирков.

Коментар