Суперкомпютър е обявен за изобретение на годината

Теоретичната пикова производителност на Frontier достига 1680 Eflops
(снимка: ORNL)

Всяка година американското списание Time публикува списък с най-добрите изобретения на човечеството в различни области. Тази година класацията включва 200 продукта и технологии, които са групирани в повече от 35 категории, а начело в една от тях е суперкомпютър.

Сред отличените изобретения влизат софтуер, комуникации, виртуална и разширена реалност, изкуствен интелект, потребителска електроника, чиста енергия, здравеопазване, сигурност, роботика и др.

Едно от направленията са експерименталните системи и устройства. Изчислителният комплекс Frontier, най-мощният суперкомпютър за 2023 г., беше обявен за победител в тази категория. Изследователите вече го използват за различни цели, от изучаване на черни дупки до моделиране на климата.

„Експертите го сравняват с еквивалента на кацането на Луната по отношение на инженерните постижения. Това е повече от чудо. Това е статистическа невъзможност”, казва Ник Дубе, ръководител на проекта в HPE.

Суперкомпютърът Frontier, създаден от HPE, е инсталиран в Националната лаборатория Oak Ridge (ORNL) на Министерството на енергетиката на САЩ. Той се класира на първо място в TOP500 на суперкомпютрите с производителност от 194 Eflops (екзафлопа).

Системата използва процесори AMD EPYC Milan, ускорители Instinct MI250X и интерконект Cray Slingshot. Налични са общо 8 699 904 изчислителни ядра. Теоретичната пикова производителност достига 1680 Eflops.

Коментар