Управление с очи и лице – еволюцията на Chrome OS

Потребителите на хромбуци ще получат иновативни технологии за по-ефективно използване на компютрите (снимка: CC0 Public Domain)

Нови функции в операционната система Chrome OS отразяват еволюцията на платформата, развивана от Google в т.нар. хромбуци, в посока изкуствен интелект. Вместо с клавиатура и мишка, потребителите ще могат да управляват системата с движения на очите и лицето.

В близко бъдеще Google ще добави технология Face Tracking към ChromeOS, която ще проследява лицето на потребителя за целите на изкуствения интелект. Тази функция ще направи възможно управлението на хромбука чрез движения на очите, отбелязва ChromeUnboxed.

На първо място, Face Tracking ще улесни значително управлението на компютъра за потребители, които по някаква причина не могат или не искат да използват мишка и клавиатура.

Технологията за проследяване на лица беше въведена в ChromeOS версия 120 в раздела за специални възможности на страницата с настройки на курсора и тъчпада, но все още не функционира.

Как точно ще работи Face Tracking може да се гадае, но експертите са склонни да направят аналогия със съществуващия инструмент за достъпност ChromeVox в хромбуците, който позволява на потребителите да маркират всеки елемент на екрана с номер. След това, като изговаря този номер, потребителят може да го избере така, сякаш е щракнал върху него с мишката. Днес това вече е напълно работещ начин за навигация в Chrome OS.

Ако Google позволи на потребителите да правят нещо подобно с очите си, просто като гледат число или точка на екрана, това може значително да увеличи привлекателността на хромбуците и драстично да увеличи броя на хората, които искат да закупят такъв компютър или да го използват повече.

Добавянето на нови инструменти за достъпност ще позволи на милиони хора по света да използват по-добре технологиите. Може би с помощта на Face Tracking разработчикът на Chrome OS ще осигури достъп до актуалните информационни технологии на хора с увреждания и по този начин радикално ще подобри живота им.

Коментар