YouTube тества AI функции за Premium абонати

Изкуственият интелект ще подобри изживяването в YouTube
(снимка: CC0 Public Domain)

Видео порталът YouTube ще започне да тества нови функции на генеративния изкуствен интелект. Абонатите на услугата YouTube Premium ще имат достъп до разговорен интерфейс с възможност да задават въпроси относно съдържанието и да получават препоръки, а друга функция ще предлага обобщения на коментари към видеоклипове.

Премиум абонатите ще трябва сами да активират и двете функции на страницата за експерименти в YouTube, съобщи TechCrunch в публикация за нововъведението. Интерфейсът за разговор ще бъде отворен през следващите седмици, а инструментът за обобщение ще стане достъпен за малък брой потребители, които се регистрират, за да го тестват предварително.

Чатботът е базиран на голям езиков модел с достъп до YouTube материали и интернет. Това ще помогне на зрителите да се „гмурнат” по-дълбоко в материала, който гледат: платформата ще отговаря на въпроси относно пуснатото видео и ще препоръчва подобно съдържание докато потребителите гледат.

Първоначално тази функция ще бъде достъпна само за потребители в САЩ и само на устройства с Android – за да я стартират, Prmium абонатите ще трябва да щракнат върху бутона „Попитай” на страницата с видео. Въпреки че няма да се показва на всички записи и на всички потребители, YouTube обещава да разшири присъствието ѝ в бъдеще.

Поддържан от генеративен AI, инструментът за обобщение на видео коментарите ще помогне на потребителите бързо да разберат за какво говорят хората – спестявайки време както на зрителите, така и на създателите на видеоклипове.

YouTube вярва, че тази функция ще вдъхнови авторите на видеоклипове да създават ново съдържание. Освен това те ще могат да изтриват всякакви коментари в определени теми – темите се формират въз основа на действителното съдържание, а не на формални характеристики, като дискусионни теми и авторство на коментари. Засега резюметата ще се показват само за съдържание на английски език.

Новите функции ще бъдат тествани през следващите седмици. Участниците в експеримента ще могат да оставят отзиви за изпълнението на новите функции, за да може YouTube да усъвършенства услугата.

Коментар