Колко са стартъпите в света? Ще се изненадате

Стартиращите компании имат нарастващо значение на световната арена
(снимка: Microsoft)

Всяка година в света се създават десетки милиони стартиращи компании. Общият им брой в момента е зашеметяващ, а Централна и Източна Европа привличат все повече вниманието.

Според оценки в нов доклад на Microsoft, в света действат 150 милиона стартиращи компании. Данните сочат, че всяка година се появяват 50 милиона нови предприятия.

Средно на ден се създават феноменалните 137 000 стартиращи компании, които стимулират иновациите и напредъка в различни сектори на икономиката, твърди Microsoft.

До края на 2023 г. Европа ще може да се похвали със 130 еднорози, което според анализаторите е доказателство за динамичната и непрестанно развиваща се технологична екосистема в региона.

Стартъпите от Централна и Източна Европа привличат все повече вниманието на света. През последното десетилетие стойността им се е увеличила 19 пъти – изумително постижение, довело до появата на 34 еднорози в региона.

Този забележителен ръст подчертава нарастващото значение на стартъпите на световната арена. Microsoft изтъква и своята роля в този процес. Платформата Microsoft for Startups Founders Hub подкрепя стартиращите компании на всеки етап от тяхната еволюция, като предоставя както технически, така и бизнес ресурси.

След като се включат в програмата, основателите на стартиращи компании получават до 150 000 щатски долара в кредити за Microsoft Azure, значителен обем инструменти за развойна дейност и производителност, предимства за LinkedIn и редица други ползи.

Коментар